Od sutra prestanak obavezne vožnje s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima

31.03.2023.

13:42

Autor: M.M./HRT

Od sutra prestanak obavezne vožnje s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima

Od sutra prestanak obavezne vožnje s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Od 1. travnja više nije obavezna vožnja s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima. Međutim, policija apelira na vozače da unatoč prestanku obaveze, u slučaju smanjene vidljivosti imaju upaljena svjetla, kako bi bili što uočljiviji drugim sudionicima u prometu te i na taj način doprinijeli vlastitoj sigurnosti te sigurnosti drugih sudionika u cestovnom prometu.

Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 30 eura.

Pored navedenog, sukladno članku 101. citiranog Zakona i vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač bicikla kaznit će se novčanom kaznom od 60 eura.

Nadalje, tijekom smanjene vidljivosti uslijed kiše vozačima savjetujemo da imaju upaljena svjetla na vozilima, jer podsjećamo da se svjetla moraju koristiti noću te u slučaju smanjene vidljivosti (magla, kiša, snijeg i sl.). Uslijed kišnih oborina vidljivost je smanjena, a kolnici su mokri i skliski.

Stoga sve sudionike u prometu pozivamo na oprez prilikom sudjelovanja u prometu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!