09:21 / 14.10.2020.

Autor: Studio 4/IMS/HRT

"Od tog podruma krenule su frustracije i politička poruka koja se nije smjela dogoditi"

-

-

Foto: - / -

Pucanjem u policajca osoba je jasno uputila poruku. Kad se u demokratskoj državi stvari počnu rješavati kalašnjikovom, to nije pucanj u HDZ ili HSLS, to je pucanj u politički establishment i sve političare u ovoj državi...
Zastupnici Hrvatskog sabora okupili su se na Trgu svetog Marka dva dana nakon uznemirujućeg događaja, pucnjave po zgradi Vlade i ranjavanju policajca. Dario Hrebak iz HSLS-a i Hrvoje Zekanović iz Hrvatskih suverenista, gostujući u Studiju 4, složili su se da Markov trg treba ostati otvoren, ali bolje štićen.

Slažu se i da političari trebaju snositi odgovornost prema građanima koji su ih izabrali. Ali se nisu složili oko toga gdje postaviti pitanja za nedavnu aferu Janaf. Dok Hrebak smatra kako je Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost pravo mjesto za to, Zekanović smatra da je to moglo biti i Povjerenstvo, čije osnivanje vladajući nisu poduprli.

➡️ Plenković: Napad ima elemente terorističkog akta
➡️ Otvoreno: Kako riješiti sigurnost na Trgu sv. Marka?
➡️ Radnić: Postojeći model pristupa Markovu trgu postao prošlost
➡️ Pokušaj teškog ubojstva policijskih službenika i samoubojstvo

Već jučer navečer sam došao u Sabor i vidio da su nove mjere i bilo mi je šokantno, rekao je Hrvoje Zekanović.

- Nadam se da ove mjere neće potrajati i da će građani, zastupnici, turisti po uobičajenim režimu i dalje moći posjećivati jedan od najvažnijih trgova u državi. Mislim da su ovo privremene mjere i da će se uskoro policija neće biti na Trgu Sv. Marka. Ovo nema smisla, a i u sigurnosnom sustavu postoje različite mjere kojim se mogu spriječiti ovakvi događaji.

- Ovo je ipak jedna određena privremena mjera. Uvjeren sam da će tako gledati i Uprava za posebne poslove sigurnosti koja će određivati i raditi elaborate sigurnosnog stanja na Markovu trgu. Zalažem se kao i gospodin Laušić za taj jedan elastični pristup. Ipak mjesto Markov trg je mjesto posebnog značaja za RH i tu ne bi trebali ići s krajnjim mjerama. Jučer smo imali i koalicijski sastanak, istaknuo je Dario Hrebak.

Svi stručnjaci govore da je teško čuvati Markov trg, i morat će se, kaže, time pozabaviti.

- Ovo shvaćam kao jedno veliko upozorenje svima nama. Ovo je velika poruka kompletnom političkom establishmentu. U onom podrumu su se svi družili iz svih stranaka. Moramo se boriti protiv korupcije.

Radi se o sigurnosnom propustu, tvrdi Zekanović i poručuje da se ne možemo ponašati da nema odgovornih. Ministar Božinović, smatra,  treba odgovarati.

- Predsjednik Vlade ignorira velike sigurnosne propuste. Ne zaboravimo da je kolega Sinčić istresao lubenice. Postavljaju se prepreke mitraljeska gnijezda, očito je da je propust tu i odgovorni trebaju snositi političku odgovornost,

- U zadnjih pet godina otkako je premijer Andrej Plenković nemamo odgovornih. Andrej Plenković s jednim arogantnim stavom kaže da razgovora o tome nema, u javnosti se više ne govori o tome, mediji više ne propitkuju političku odgovornost, sve pada u zaborav s obzirom na to da imamo nove vijesti koje nas okupiraju sljedeći dan, dodaje. 

Je li o tome govorilo i na koalicijskom sastanku, Hrebak kaže, da, to je bila jedna od tema.

- Moj stav je da sam protiv dolijevanja ulja na vatru. Mislim da se svi mi političari koji radimo djelujemo u Hrvatskom saboru moramo zapitati jesmo li dolijevali ulja na vatru nekoliko zadnjih mjeseci. Ne isključujem odgovornost nas vladajućih za možda neke stvari koje smo i mi krivo napravili, ali način na koji se verbalno vrši jedna ekspresija u Saboru manje je zdravorazumska, a više je povodljiva da se dokažemo pred medijima. Svi ti gorljivi nastupi završavaju kavom u saborskom kafiću gdje se smiruju strasti ali nitko ne stavlja vlastitu odgovornost da ono što su isprezentirali, ta slika ostaje građanima, a ova kava ne ostaje nikome.

Ovaj saziv je, smatra, bolji od prošlih, ali sjetimo se prošlog, i komunikacije.

- Mislim da je ovo posljedica nakupljenih frustracija. Govorim i o zastupnicima, o govoru u saboru i o pojedinim medijima koji žele živjeti od skandala. Da ne zanemarimo činjenicu da i mi političari radimo propuste.

- Ja sam svjestan, dodaje Hrebak, da su od tog podruma krenule frustracije jer je to snažna politička poruka koja se nije smjela dogoditi i koja govori da se kompletan politički establishment odvojio od toga za što su nas građani poslali da obnašamo ove javne dužnosti i da predstavljamo građane. Svi se mi moramo zapitati jesmo li dobro savjesno i odgovorno obnaša ono za što su nas građani izabrali, bilo u zakonodavnoj, bilo u izvršnoj vlasti.

Ključno što je kolega Hrebak rekao je da je on u vlasti, a oni imaju oporbu, i ako onima na vlasti ne odgovara što govori oporba neka probaju poslušati što se govori i neka probaju osjetiti bilo svog naroda, uzvraća Zekanović.

- Ako netko smatra da bi se u Saboru isključivo morale podržavati mjere Vlade bile one dobre ili loše, podržavati zakone da ne propitkujemo što donose, onda ovakva demokracija nema smisla.

- Bitno je naglasiti da su se u tom klubu nazočili, provodili se, kartali brojni HDZ-ovi ministri, i ne samo HDZ-ovci, već čitava vrhuška vladajućeg establishmenta kojem pripada i kolega Hrebak je dogovarao poslove i upravlja državom iz tog podzemlja. Ja bih volio da bez obzira na to što imam dobro mišljenje o kolegi Hrebaku, ne da se postavi kao oporba u vlasti, nego da se snosi politička odgovornost da svi koji su bili u tom klubu odgovaraju za to. A kad su abolirani, kritika iz vlasti je smiješna.

- Ne postoji mi ili oni, tvrdi Hrebak. Kada ćemo se tako dijeliti, neće na biti dobro. Govorio sam o huškačkoj politici, nažalost jučer tijekom dana smo s krajnjeg desnog političkog spektra čuli čak i riječi odobravanja, gdje je čovjek došao i napao ne policajca, on je napao državu i sustav. Pucanjem u mladog policajca osoba je jasno je uputila poruku. Kad se u demokratskoj državi stvari počnu rješavati kalašnjikovom, to nije pucanj u HDZ ili HSLS, to je pucanj u politički establishment i sve političare u ovoj državi, jer narodu je dosta svih onih koji predstavljaju narod, a ništa novo ne stvaraju.

➡️ Hrvoj-Šipek: Prozivali su nas da smo nesposobni i nestručni, to me razočaralo
➡️ Otvoreno: Treba li osnovati saborsko istražno povjerenstvo
➡️ Počeo kazneni postupak za slučaj "Janaf"
➡️ Milanović: Dva moguća izvora curenja - sumnjam na DORH
➡️ Plenković: "Eksperti" se čude da DORH i policija postupaju po zakonu
➡️ Afera Janaf: Iz pritvora puštena i Mirjana Prodan

Priča oko Povjerenstva je dodatno ispolitizirana, tu je priča mi i oni, a stvaran cilj bi trebao biti da doznamo što se događalo u aferi Janaf i kako su curile informacije. SDP ima čovjeka koji upravlja odborom za nacionalnu politiku i sigurnost. Mjesec dana od afere ne saziva Odbor, jedan od možda najmoćnijih u Hrvatskom saboru, gdje direktno imate nadzor zakonodavne vlasti, upozorava Hrebak.

- Oni su tražili posebno Povjerenstvo gdje dnevno politiziramo jer nam nije cilj da saznamo što se događalo, a to možemo i preko Odbora, nego nam je cilj da još šest mjeseci trujemo građane što je legitiman potez oporbe, a i moj je legitiman potez da raskrinkam da žele medijski prostor i da sljedećih šest mjeseci lupamo po tome.

Po prvi put nakon mjesec dana, ističe Hrebak, gdje sam inicirao upravo preko tog Odbora - imamo danas glavnog državnog odvjetnika, ravnateljicu USKOK-a i ravnatelja sigurnosnih službi i moći ćemo ih pitati što se dogodilo, ali problem je što nema Povjerenstva. Odbor može sve, mi možemo kao Odbor nadzirati SOA-u, nadzirati USKOK, DORH, možemo vidjeti jesu li čelni ljudi dobro obavljali posao.

- Neka se pitanja mogu rješavati kroz Odbor, ali ja ću okrenuti pilu naopako, odnosno onako kako bi trebala stajati, ako se ista pitanja mogu raspravljati, zašto onda vladajući ne dopuste Povjerenstvo, pitao je Zekanović.

- Imamo institut Povjerenstva i hajdemo ga omogućiti, ako se mogu rješavati na Odboru, a zašto ne bi na Povjerenstvu. Nije ključna stvar je li to Povjerenstvo ili Odbor, ključno je da ove teme padaju u zaborav, a mi nemamo odgovornih. Sve su afere prošle bez većih posljedica za vladajuće, a na vrhu te piramide je Andrej Plenković, a za događaj na Markovu trgu je odgovoran ministar Božinović.

Glavno pitanje je po meni curenje informacija. Da vidimo na koji način su osumnjičeni za ova kaznena djela doznali da su pod istragom. Sudeći po nekom prijašnjem iskustvu, u jednom trenutku je Plenković će razgovarat ćemo o Vijeću Europe, a o tome više nećemo, navodi Zekanović.

Hrebak kaže da može i on pilu naopako, pa pita zašto ne Odbor.

- Odbor postoji, a ako je nevažan onda za sve možemo imati Povjerenstva. Ključno je da danas svi zastupnici mogu postaviti pitanja.

Što se tiče sastavljanja dokumenta za Povjerenstvo i mi smo sudjelovali, je li mogao biti bolji, mogao je biti bolji, kaže Zekanović ali i dodaje da je HDZ mogao dati primjedbe što im se ne sviđa. 

- Nisu imali sugestije, nego da "oni to neće", a to je ono što ne valja, zaključuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!