10:45 / 07.12.2021.

Autor: HRT/Hina

Od ubojstva obitelji Zec prošlo je 30 godina

Aleksandra Zec

Aleksandra Zec

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Antifašistička liga Republike Hrvatske organizira komemoraciju u povodu godišnjice ubojstva Aleksandre, Marije i Mihajla Zeca. Komemoracija će se održati kod Adolfovca na Sljemenu. Uz program, koji će uključiti čitanje poezije i svjetlosnu instalaciju sjećanja, održat će se i kratki govori te položiti ruže na mjestu zločina. Komemoraciji će prisustvovati potpredsjednik Vlade Boris Milošević, predsjednik SNV-a Milorad Pupovac i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević. 

Od ubojstva zagrebačke obitelji Zec prošlo je 30 godina. Djevojčica Aleksandra i njezina majka Marija ubijene su kod Adolfovca na Sljemenu, a otac Mihajlo ispred obiteljske kuće. Pokopani su u Gornjoj Dragotinji, pokraj Prijedora, rodnom mjestu Mihajla Zeca. Zločin su počinili pripadnici rezervnog sastava MUP-a, takozvani 'merčepovci'. Nikad nisu kažnjeni zbog proceduralnog propusta u istrazi. 

- Ovaj zločin jedno je od najsramotnijih poglavlja novije hrvatske povijesti. Počinitelji su bili pripadnici specijalnih policijskih postrojbi koji su oslobođeni zbog proceduralnih grešaka. Institucije RH zaštitile su ih i time odaslale zastrašujuću poruku građanima Hrvatske i prouzročile sramotu za RH i Grad Zagreb, sramotu koja će se još dugo pamtiti, stoji u priopćenju SNV-a. 

Dodaju kako je isplata jednokratne novčane pomoći Dušanu i Gordani Zec 2004. godine ostao jedini čin podrške preživjelima koju je dala država.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!