11:52 / 05.02.2022.

Autor: Suzana Balen/Podnevni dnevnik/HRT

Odana počast poginulim braniteljima u Kusonjama

Počast braniteljima poginulima u Kusonjama

Počast braniteljima poginulima u Kusonjama

Foto: HRT / HRT

Na bjelovarskom groblju Borik održana je komemoracija za 18 bjelovarskih branitelja poginulih u Kusonjama pokraj Pakraca 8. rujna 1991. Na današnji dan 1992. pokopani su u Bjelovaru. 

Uz članove obitelji, suborce i izaslanstva predsjednika Republike i Sabora, žrtvama se poklonio i potpredsjednik Vlade, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Organizatori sjećanja iz Udruge obitelji poginulih branitelja Domovinskog rata Kusonje 91.- 93. podsjećaju da je prošlo 30 godina otkako su u masovnoj grobnici u Rakovom Potoku pronađena tijela 18 hrvatskih branitelja mučki ubijena u Kusonjama, te otkako su ispraćeni na svoja vječna počivališta na bjelovarskom groblju Borik.

Sudjelujući na obilježavanju i odavanju počasti 18-orici poginulih hrvatskih branitelja, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, kao izaslani premijera, istaknuo je da hrvatska Vlada nikada neće prestati tragati za nestalim braniteljima.

Podsjetio je kako su obitelji branitelja poginulih u Kusonjama pola godine trpjele agoniju ne znajući gdje su tijela njihovih najmilijih. Posmrtni ostaci hrvatskih branitelja pronađeni su sakriveni u masovnoj grobnici u Rakovom Potoku i to je bila prva masovna grobnica u Domovinskom ratu.

Nakon komemoracije, Medved je komentirao i tijek obnove kuća i zgrada na Banovini.

- Trenutno se obnavlja više od tisuću - 47 firmi trenutno radi na nekonstrukcijskoj obnovi. Uz to, pozvali smo i u Zakonu smo stavili i mjeru samoobnove gdje smo pozvali građane da ukoliko mogu angažirati ovlaštene građevinske firme da obnove svoje obiteljske kuće i račune ispostave državi, država snosi 100 posto - izjavio je ministar Medved.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!