Odana počast u povodu 358. obljetnice smrti Nikole Zrinskog Čakovečkog

19.11.2022.

13:47

Autor: T.V./HRT/Hina

Počast u povodu 358. obljetnice smrti Nikole Zrinskog Čakovečkog, arhiva

Počast u povodu 358. obljetnice smrti Nikole Zrinskog Čakovečkog, arhiva

Foto: Vjeran Zganec Rogulja / PIXSELL

U povodu 358. obljetnice smrti bana Nikole Zrinskog Čakovečkog, stradalog 18. studenoga 1664. u Kuršanskom lugu, u subotu su kod spomen obilježja u Gornjem Kuršancu položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Nikola Zrinski Čakovečki (Čakovec, 1620. - Kuršanečki lug, 1664.), praunuk sigetskog junaka Nikole Šubića Zrinskog, bio je hrvatski ban, vojskovođa i književnik koji je ostavio velik trag u povijesti Međimurja, a u vrijeme njegove vlasti obitelj Zrinski je bila na vrhuncu svoje moći, istaknuto je.

Uime organizatora i Družbe braće hrvatskog zmaja - Zmajski stol Čakovec, Matice hrvatske Čakovec, Zrinske garde Čakovec i Udruge Zrinski konjanici Čakovec obratio se Ivica Zanjko, rekavši kako je Nikola bio začetnik i vođa organiziranog otpora politici bečkog dvora.

- U nikad razjašnjenim okolnostima i uzrocima njegove smrti možemo samo reći da je stradao od bečkog vepra. Ta je smrt imala nesagledive posljedice jer je njome počeo proces silaska s povijesne scene najznačajnije hrvatske obitelji, kazao je Zanjko.

Međimurski župan Matija Posavec istaknuo je kako se ovim skupom slavi poštovanje prema obitelji Zrinskih i Frankopana koji su stoljećima obitavali na ovim prostorima.

- Obilježavamo njihovu žrtvu i doprinos i cijenimo sve što su kroz stoljeća učinili, ne samo za međimursku i hrvatsku povijest, već i za europsku povijest. Svaki njihov trenutak, bez obzira radi li se o dobitku ili gubitku neke bitke, o rođenju ili smrti bilo koga iz loze Zrinskih i Frankopana, o uspjehu ili neuspjehu, to je u tom trenutku zatreslo ne samo tadašnje prostore Hrvatske, nego cijele Europe, kao i ova tragična smrt u Kuršanečkom Lugu, rekao je župan Posavec.

- U tijeku su i pripremu za jubilarnu 360. obljetnicu smrti Nikole Zrinskog Čakovečkog, dodao je. U tom kontekstu nastavit ćemo s obnovom palače Zrinskih u Čakovcu, vjerujem i revitalizirati mauzolej na području Šenkovca, a na svima nama je da kroz ovakva okupljanja baštinimo, slaviti i obilježavati sve ono što su nam Zrinski i Frankopani ostavili u naslijeđe zaključio je.

Svijeće su zapalili i predsjednik Županijske skupštine Dragutin Glavina, saborski zastupnik i gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini, predsjednik Vijeća mjesnog odbora Gornji Kuršanec Tomica Kovač te izaslanik mađarskog veleposlanika u RH, Csaba Demcsák.

Okupljanje kod Spomen obilježja završeno je uzvikom, poznatim stihom iz pjesme F. K. Frankopana, Navik on živi, ki zgine pošteno, nakon čega je uslijedila sveta misa u crkvi Uznesenja blažene Djevice Marije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!