Odana počast za 66 hrvatskih branitelja poginulih u Oluji na prijevoju Ljubovo

04.08.2023.

16:58

Autor: M.M./Hina/HRT

Tomo Medved

Tomo Medved

Foto: Luka Stanzl / Pixsell

Uz više stotina članova obitelji i suboraca 66 hrvatskih branitelja poginulih u VRO Oluji, počast za njihovu žrtvu odao je u petak kod spomenika Pobjednik na planinskom prijevoju Ljubovo potpredsjednik vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Na današnji dan prije 28 godina započela je oslobodilačka Vojno-redarstvena operacija Oluja, u kojoj je na širem području Ljubova poginulo 66 branitelja, a u znak zahvalnosti na njihovu žrtvu za slobodnu Hrvatsku podignut im je spomenik s uklesanim imenima.

Ministar Medved u svom je govoru rekao da je uz takvu žrtvu na Ljubovu slomljen neprijatelj i mnogima omogućen povratak u svoje domove, pa se svake godine poginulima pod spomenikom Pobjednik odaje počast za hrabrost i žrtvu.

Njihova imena nisu upisana samo na spomenik, već i u povijest, kao što je u povijest upisan i doprinos svih hrvatskih branitelja stvaranju slobodne Hrvatske.

Nakon četiri godine velikosrpske agresije pune smrti, razaranjima i strepnji, od prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana dobili smo zadaću da okončamo okupaciju Hrvatske. Mi smo oslobodili okupirana područja i svojem narodu podarili slobodu, rekao je Medved.

Za proslavu na Ljubovu, ali i za Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, ličko-senjski župan Ernest Petry rekao je da su vrijeme sjetnog sjećanja i iskrenog pijeteta prema hrvatskim braniteljima koji više nisu među nama, prema civilnim žrtvama rata, ali i vrijeme ponosa na neovisnu i slobodnu državu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!