14:30 / 10.10.2018.

Autor: I.H./P.F./Hina

Odbačene tvrdnje da je Hanžekovićev ured utjecao na izradu ovršnog zakona

-

-

Foto: - / -

Udruga pritom napominje da Hanžekovićev odvjetnički ured nije član radne skupine za izradu novog ovršnog zakona koja je jedina ovlaštena raditi na izradi tog zakona.
Ministarstvo pravosuđa i Hrvatska odvjetnička komora (HOK) u srijedu su kao neistinite odbacili tvrdnje udruge Blokirani prema kojima je odvjetničko društvo Hanžeković imalo dominantan utjecaj na izradu nacrta novog ovršnog zakona.

Ministarstvo pravosuđa i HOK, reagirajući na tvrdnje udruge, priopćili su da se novi ovršni zakon izrađuje unutar imenovane radne skupine, čijim je članovima dostavljen radni tekst nacrta zakona kako bi oni dostavili svoje prijedloge ili primjedbe radi dorade teksta nacrta zakona. Slijedom navedenog, odvjetnik Damir Metelko, zamjenik imenovanog člana radne skupine iz redova Hrvatske odvjetničke komore, dostavio je svoje prijedloge i primjedbe na radni tekst zakona svim članovima radne skupine za izradu novog ovršnog zakona.

Ministarstvo naglašava kako je sudjelovanje odvjetnika Damira Metelka u izradi novog ovršnog zakona isključivo sudjelovanje kao predstavnika Hrvatske odvjetničke komore, a ne uime odvjetničkog ureda u kojem je zaposlen.

Radna skupina će i dalje biti otvorena za sve pristigle prijedloge i komentare koji će pridonijeti izradi kvalitetnijeg nacrta prijedloga ovršnog zakona, pa će tako svi odvjetnici, javni bilježnici odnosno sve zainteresirane strane ovršnog postupka moći dostaviti prijedloge i komentare kada nacrt prijedloga novog ovršnog zakona bude objavljen u javno savjetovanje, kažu u Ministarstvu.

Podsjetimo, udruga Blokirani izrazila je u srijedu sumnju da je odvjetničko društvo Hanžeković imalo dominantan utjecaj na izradu novog Ovršnog zakona prije nego što je upućen u javnu raspravu, a to potkrepljuju time što su u elektroničkoj prepisci slučajno iz Hanžekovićeva ureda dobili mail upućen Ministarstvu pravosuđa u kojem je prijedlog ovršnog zakona prepun sadržajnih komentara na štetu ovršenika, a u korist određenih interesnih skupina, poput odvjetnika i javnih bilježnika.

Tajnik Udruge Mario Strinavić rekao je na konferenciji za novinare kako opravdano sumnjaju da određene interesne skupine imaju svoj utjecaj na taj zakon čiji je prijedlog, kako pretpostavljaju, sasvim slučajno elektroničkom prepiskom, kao i u slučaju Borg, stigao i na njihovu adresu.

Udruga pritom napominje da Hanžekovićev odvjetnički ured nije član radne skupine za izradu novog ovršnog zakona koja je jedina ovlaštena raditi na izradi tog zakona.

Predsjednica Udruge Miriam Kervatin primijetila je da je prijedlog ovršnog zakona iz Hanževekovića ureda iscrtan brojnim oznakama i prepun sadržajnih komentara u stilu kako ne bi trebalo zaustavljati deložacije zimi, da se ovrhe nastave provoditi i ako na računima ovršenika nema novca, da sud ne bi trebao nadzirati rad javnih bilježnika, da se ne smiju smanjivati naknade za provedbu ovrhe i da se zabrani bilo bilo kakva gotovinska isplata ovršeniku, čak i božićnica.

Primjedbe iz Hanžekovićeva ureda drakonski su stroge kao da je riječ o najgorem narodu na svijetu kojeg treba uništiti da bi neki ostvarili pojedinačan interes i profit, rekla je Kervatin, dodajući kako izgleda da, kao i u slučaju lex Agrokor, u Hrvatskoj borgovi pišu zakone.

Udrugu zanima hoće li se u javnoj raspravi pojaviti takva verzija ovršnog zakona, a ne ona koju su oni tražili u ime europskih konvencija i presuda koje nalažu da se ne smije prodavati jedina nekretnina za minoran iznos. Zanima ih također na koji je način odvjetnički ured uključen u pisanje zakona s obzirom na to da nije član radne skupine i kakav je odnos ureda i Ministarstva pravosuđa s obzirom na to da nije uobičajeno da odvjetnički uredi pišu zakone besplatno.

Tajnik udruge upitao je odakle Hanžekovićevu uredu prijedlog zakona kad ga nitko još nije vidio od članova radne skupine, zaključivši da je cijeli proces time duboko kompromitiran.

Dopredsjednik Sarajko Baksa iznio je podatke prema kojima je od 2011. do 31. kolovoza pokrenuto više od devet milijuna ovršnih prijedloga i plaćeno više od 234,2 milijarde kuna. To znači, dodao je, da je svake minute od građana naplaćeno 67 tisuća kuna, pri čemu su interesne skupine, koje se nalaze između vjerovnika i dužnika, u svoj džep stavile dodatnih tri tisuće kuna. Novi ovršni zakon slijedit će taj trag i bit će mnogo gori od svih dosadašnjih ovršnih zakona, zaključio je Baksa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!