Odbijen amandman HNS-a: Istospolni parovi neće moći udomljivati

30.11.2018.

11:17

Autor: P.F./Hina

default error photo
Vodeći ponajprije računa o zaštiti djeteta i njegovu interesu, nije moguće prihvatiti amandman u predloženom obliku, kazala je Margareta Mađerić, državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
Predstavnik Vlade u odsutnosti zastupnika HNS-a u sabornici odbio je amandman HNS-a na Zakon o udomiteljstvu prema kojemu bi istospolni i neformalni životni partneri imali mogućnost udomljivanja djece.

Vodeći ponajprije računa o zaštiti djeteta i njegovu interesu, nije moguće prihvatiti amandman u predloženom obliku, kazala je Margareta Mađerić, državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. "Institut udomiteljstva proizlazi iz socijalne usluge smještaja zbog čega se u svom određenju u bitnome naslanja na osnovni zakon o socijalnoj skrbi koji obitelj u smislu zakona definira kao zajednicu koju čine bračni ili izvanbračni drugovi, djeca i drugi srodnici koji zajedno žive", dodala je. 

Nisu prihvaćeni ni ostali oporbeni amandmani na taj zakon.

Neprisutnost predstavnika Kluba HNS-a u Saboru da brane svoj amandman na zakon o udomiteljstvu navelo je oporbu da ocijeni kako je riječ o igrokazu da bi se pozornost skrenula s važnijih tema u državi.


Arsen Bauk istaknuo je da će u konačnici sudovi morati poštovati praksu Europskog suda za ljudska prava i omogućiti osobama koje žive u životnom partnerstvu jednak pristup ovoj socijalnoj usluzi. "Dakle, ovo je jedan igrokaz kojim HNS dokazuje svoju liberalnu, a HDZ svoju konzervativnu crtu na račun dosadašnje prakse Europskog suda za ljudska prava i na račun toga da se skrene pozornost s bitnijih stvari u zemlji", ustvrdio je.

Da je riječ o igrokazu o navodnom sukobu HDZ-a i HNS-a smatra i Nikola Grmoja (Most). "Zastupnika HNS- a ovdje uopće nema i ovo pokazuje da je sukob fingiran kako bi puno važnije teme prošle izvan fokusa javnosti", kazao je.
Grmoja smatra da se pozornost želi skrenuti s Marakeškog sporazuma tvrdeći da na saborskom Odboru za vanjsku politiku, suprotno Poslovniku, nije donesen zaključak o tom dokumentu te je podsjetio kako je predsjednik tog odbora Miro Kovač odbio prijedlog da Sabor raspravlja o Marakeškom sporazumu. Sličnog su stajališta i Ivan Pernar (Živi zid) i Hrvoje Zekanović (Hrast) koji nedopustivim  ocjenjuju da se o Marakeškom sporazumu ne raspravlja u Saboru.

Goran Beus Richembergh (GLAS) pozvao je Vladu da se ne sramoti jer, tvrdi, jasno je da će zakon o udomiteljstvu morati ići na ocjenu ustavnosti.

Predstavnik Vlade u Saboru odbio je i sve oporbene amandmane na izmjene Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora. Izmjenama tog zakona država prvi put u povijesti predlaže zakon koji zabranjuje podzakup, kad se poslovni prostor da u zakup, nema podzakupa. Također propisuje kriterije prema kojima se poslovni prostori mogu prodati sadašnjem zakupniku, propisuje koji se prostori neće prodavati, kao i da se prostor u vlasništvu države više neće moći prodati na obročnu otplatu, nego isključivo uz jednokratno plaćanje.

Odbijeni su i oporbeni amandmani na Zakon o državnoj izmjeri i katastar nekretnina te na izmjene Zakona o osiguranju, kao i amandman Kluba HDS-a, HSLS-a i HDSSB-a na Zakon o Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu.
Prihvaćen je samo amandman HDZ-a na Zakon o Središnjem registru državne imovine vezan za prekršajne odredbe u zakonu te amandmani HDZ-a na Zakon o osiguranju.

Na rebalans proračuna za 2018. ministar financija Zdravko Marić odbio je jedina dva amandmana Živog zida kojim su tražili dodatna sredstva za razvoj znanstvenoistraživačke djelatnosti te za prehranu učenika u školama.

Prijedlogom  izmjena državnog proračuna za 2018. ukupni prihodi povećavaju se za 144 milijuna kuna u odnosu na originalno planirane te će iznositi 129,2 milijarde kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!