15:34 / 30.11.2018.

Autor: HRT

Odbijen Bandićev amandman u Saboru

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Uz odbijanje amandmana predstavnica Ministarstva znanosti i obrazovanja izjavila je da će se tijekom sljedeće godine osmisliti model osiguranja udžbenika.
Predstavnica Ministarstva znanosti i obrazovanja odbila je u Hrvatskom saboru amandman ''Bandićeva'' kluba da se u državnom proračunu za 2019.  osiguraju sredstva za besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce, no najavila je da će se tijekom sljedeće godine osmisliti model osiguranja udžbenika.

"Ministarstvo će, u suradnji s drugim tijelima, osmisliti model financiranja udžbenika za učenike svih osnovnih škola u državi, kao i utvrditi potreban dodatni iznos financijskih sredstava te će, nakon što Vlada donese odluku o uštedama putem preraspodjele na proračunskim pozicijama, osigurati potrebna sredstava", objasnila je državna tajnica Branka Ramljak.

Riječi "osigurat ćemo" zvuče obećavajuće, no sjednica Kluba je u ponedjeljak ujutro pa sad ne mogu odustati od amandmana, tražimo glasovanje o njemu, rekao je predstavnik Kluba Stranke rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih zastupnika Robert Jankovics.

"Ovo je igrokaz Bandića i Plenkovića, želim da ljudi znaju da ne postoji novac za udžbenike, ovo je prijevara, ne možete reći da ćete osigurati novac preraspodjelama, čemu onda proračun", zapitao se Gordan Maras (SDP) čije je sve amandmane koji se tiču Ministarstva znanosti i obrazovanja Vlada odbila, među njima i onaj da se poveća iznos za prevenciju ovisnosti. Povećanje od 300 tisuća nije dovoljno, kaže zastupnik i traži da to budu dva milijuna, a da se taj iznos uzme Uredu premijera.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!