13:19 / 06.08.2018.

Autor: Hina/HRT

Odbijen zahtjev Horvatinčića za izuzeće suca Jurišića

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Poduzetniku Tomislavu Horvartinčiću će na ponovljenom suđenju za smrt talijanskog para Salpietro u kolovozu 2011. suditi Tomislav Jurišić.
Poduzetniku Tomislavu Horvartinčiću će na ponovljenom suđenju za smrt talijanskog para Salpietro u kolovozu 2011. suditi Tomislav Jurišić jer je predsjednica Općinskog suda u Šibeniku Iris Živković odbila kao neosnovan zahtjev njegove obrane za izuzećem tog suca, doznaje se u ponedjeljak od glasnogovornice suda Meline Gulin Pavlaković.

"Predsjednica suda je u petak donijela rješenje kojim je kao neosnovan odbijen zahtjev podnositelja Tome Horvatinčića za izuzećem suca Ivana Jurišića od postupanja u tom predmetu jer nije utvrđeno postojanje razloga za njegovo otklanjanje od obavljanja sudačke dužnosti", kazala je Gulin Pavlaković, napominjući da protiv tog rješenja nije dopuštena posebna žalba.

Zadarski Županijski sud u svibnju je poništio oslobađajuću presudu Horvatinčiću za smrt talijanskog para Salpietro, a prije mjesec dana na Općinskom sudu u Šibeniku trebalo je početi ponovljeno suđenje, no ročište je prekinuto zbog zahtjeva za izuzećem suca Jurišića čiju je objektivnost i nepristranost obrana dovela u pitanje s obzirom da je sučeva supruga zamjenica šibenske općinske državne odvjetnice.

"U tom kaznenom postupku dvije presude su ukinute rješenjima Županijskog suda u Zadru temeljem žalbi Općinskog državnog odvjetništva u Šibeniku gdje je zaposlena supruga suca Ivana Jurišića. Pravna znanost inzistira da u kaznenim postupcima sud bude nepristran i neovisan. Bojazan da sud nije pristran može se smatrati objektivno opravdanom. Ne dovodimo u pitanje osobnu ličnost suca, već to radimo jer tijekom sastava sudskog vijeća treba paziti na objektivni element nepristranosti suđenja i treba izbjeći sve što bi moglo izgledati kao činjenica koja će ometati objektivnost suda", rekao je Horvatinčićev odvjetnik Veljko Miljević.

Nakon što je sutkinja Maja Šupe u listopadu prošle godine oslobodila Horvatinčića na sudu u Šibeniku, Županijski sud je u svibnju poništilo oslobađajuću presudu uz obrazloženje da su razlozi za oslobađajuću presudu u znatnoj mjeri proturječni, posebice u dijelu u kojem je sutkinja prihvatila sinkopu, odnosno privremeni gubitak svijesti kao razlog zbog kojeg je Horvatinčića oslobodila krivnje za smrt talijanskih supružnika.

Sutkinja Maja Šupe bila je predsjednica i sudskog vijeća koje je Horvatinčića na prvom suđenju u studenom 2015. proglasilo krivim, osudivši ga na 20 mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine. U toj presudi, na koju su se žalili optužba i obrana, navedeno je da je Horvatinčić lakomisleno upravljao gliserom brzinom od 26,3 čvorova i presjekao put jedrilici na koju je naletio, slomio je, gliserom prešao preko nje pa je talijanski par bačen u more gdje su oboje zbog ozljeda i preminuli.

Pomorska nesreća dogodila 6. kolovoza 2011. kada je Horvatinčić gliserom Santa Marina, na kojoj je bio sa svojom partnericom Anicom Đerđa u akvatoriju nedaleko od Primoštena u punoj brzini, sa 26,3 čvora udario u jedrilicu Santa Piacenza pri čemu su poginuli supružnici iz Padove.

Nova rasprava na Općinskom sudu u Šibeniku još nije zakazana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!