Odbijen zahtjev Posavčeve obrane za izdvajanje snimljenih razgovora i priznanja

27.10.2022.

12:57

Autor: HRT/V.G./Hina

Matija Posavec

Matija Posavec

Foto: Vjeran Zganec Rogulja / PIXSELL

Odvjetnik Veljko Miljević, branitelj međimurskog župana Matije Posavca kojeg Uskok tereti za korupciju, najavio je žalbu Visokom kaznenom sudu nakon što je optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbilo prijedlog za izdvajanjem dokaza koje obrana smatra nezakonitima.


Miljević je tražio da se iz spisa kao nezakoniti dokazi izdvoje snimka Posavčevog priznanja kaznenih djela Uskokovim tužiteljima i njegovi tajno snimljeni razgovori, doznaje Hina na sudu koji će o osnovanosti optužnice odlučivati naknadno.

Uskok je podigao u svibnju ove godine optužnicu protiv međimurskog župana kojega tereti za zlouporabu ovlasti i primanje 10.000 kuna mita kako bi suoptuženik Josip Kobal bio ponovno imenovan za člana upravnog vijeća Županijske uprave za ceste (ŽUC).

U optužnici stoji da je Kobalu istjecao mandat u srpnju 2021. te da je, znajući da Posavec ima veliki utjecaj na donošenje odluka u županijskoj Skupštini u tijeku predizborne kampanje za skorašnje lokalne izbore, od njega zatražio da mu u slučaju ponovnog izbora za župana osigura novo imenovanje u upravno vijeće ŽUC-a.

Nakon što je ponovno izabran na čelno mjesto u županiji Posavec je, po tvrdnjama Uskoka, iskoristio to što vijećnici njegove kandidacijske liste imaju većinu u Skupštini i Odboru za izbor i imenovanja pa je na dnevni red skupštinske sjednice uvrstio Kobalov zahtjev što je rezultiralo imenovanjem koje je tražio.

Sporna zapošljavanja u županiji

Posavec je optužen i da je lani, koristeći autoritet župana, od međimurskog pročelnika Milorada Novkovića zatražio da u županijskom Odsjeku za imovinsko-pravne poslove zaposli nećakinju svoje poznanice, na radnom mjestu koje bi bilo adekvatno njenoj stručnoj spremi sveučilišnog ili stručnog prvostupnika javne uprave, iako nije bilo sistematizirano nijedno takvo radno mjesto.

Tužiteljstvo tvrdi da je Novković na županov zahtjev izmijenio pravilnik o sistematizaciji te raspisao javni natječaj kako bi najbolji rezultat ostvarila nećakinja Posavčeve poznanice koja je i dobila taj posao.

Posavca se tereti i da je pomogao pri zapošljavanju još jedne osobe u županijskom Upravnom odjelu za opću upravu, iako po broju bodova na testiranju nije zadovoljila ni ostvarila pravo izlaska na intervju.

Posavec je lani u rujnu priznao krivnju za primanje mita od 10.000 kuna te podnio ostavku na mjesto župana, no pobijedio je i na raspisanim izvanrednim izborima te je ponovno postao međimurski župan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!