Odbijena interpelacija o radu Vlade vezana uz proces obnove

09.09.2021.

14:10

Autor: M.Š./Hina/HRT

Ministar Darko Horvat

Ministar Darko Horvat

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Vlada je sa sjednice u četvrtak Hrvatskome saboru predložila odbijanje interpelacije o njezinom radu vezanom uz provedbu Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom, a u izvješću upućenom zastupnicima navela je aktivnosti koje je provela kako bi se sanirale posljedice potresa.

Navevši kako Vlada odbija navode interpelacije 25 SDP-ovih zastupnika da se obnova ne odvija zadovoljavajućom dinamikom, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat istaknuo je kako je, da bi se taj skup i dug proces mogao provesti, ključno i nužno osigurati potrebna financijska sredstva, osobito iz europskih i drugih međunarodnih izvora.

Podsjetio je kako je Hrvatskoj iz Fonda solidarnosti EU za saniranje štete potresom oštećenih zgrada osigurano ukupno 5,1 milijardi kuna pomoći te da joj je krajem prošle godine isplaćen predujam u visini od 668 milijuna kuna.

- To je najveći predujam ikad isplaćen za elementarnu nepogodu od godine osnivanja Fonda solidarnosti, 2002. godine, istaknuo je.

Resorna ministarstva i provedbena tijela do sada su objavila 12 javnih poziva za dostavu projektnih prijedloga kojima je, kaže Horvat, zaprimljeno više od 370 projektnih prijedloga te je potpisano više od 200 ugovora ukupne vrijednosti veće od 5,4 milijardi kuna.

Pored toga, dio novca osiguran je iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti u iznosu od 5,9 milijardi kuna, a s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj za projekte obnove potpisan je zajam u vrijednosti od 200 milijuna dolara.

Do 7. rujna Ministarstvo prostornog uređenje graditeljstva i državne imovine zaprimilo je 13.057 zahtjeva za obnovu ili uklanjanje građevina, gradnju zamjenskih kuća, dodjelu novčane pomoći ili oslobođenje od financijskih obveza.

- U segmentu hitnih intervencija, Ministarstvo je do sada riješilo 1729 zahtjeva od zaprimljenih 2183, čime je za navedene aktivnosti odobreno više od 60 milijuna kuna, naveo je Horvat.

Mjesečnim isplatama za najamninu zamjenskog stana u Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji obuhvaćeno je 747 osoba, a u Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj županiji 393 osobe te je isplaćeno više 20 milijuna kuna, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!