22:04 / 30.04.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Odbijena lista kandidata SDP-a za osječko-baranjskog župana

Damir Tomić

Damir Tomić

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Osječko-baranjsko izborno povjerenstvo objavilo je u petak da je odbilo kao nepravovaljanu listu kandidata SDP-a za župana jer nije imala dovoljan broj potpisa, od 3897 potpisa bilo je 878 nevjerodostojnih.

U Rješenju Izbornog povjerenstva, kojim je odbijen taj SDP-ov prijedlog kandidata za župana i zamjenika župana, navedeno je, uz ostalo, da je na listi bilo 3897 potpisa, a od utvrđenih 878 nevjerodostojnih, 458 imalo je dupli potpis, 237 neispravan OIB, 19 nepotpunih podataka, a sedam potpisnika ne postoji u registru birača.


SDP-ova lista nema dovoljan broj potpisa birača jer je u jedinicama lokalne samouprave s više od 300 tisuća stanovnika do 500 tisuća stanovnika za župana potrebno 3200 potpisa.


Osječko-baranjski SDP, čiji je donedavni predsjednik Domagoj Hajduković u ponedjeljak podnio ostavku na tu dužnost, predao je listu za Županijsku skupštinu Osječko-baranjske županije.


Damir Tomić, kojeg je Glavni odbor imenovao za povjerenika stranke u Osječko-baranjskoj županiji, večeras je Hini rekao kako je tu dužnost preuzeo samo dva dana prije predaje potpisa i da nedostaje 181 potpis za kandidaturu za župana.


Bili su kratki rokovi da nešto poduzmem, a pokazalo se da je kod prikupljenih potpisa bilo i nečitkih potpisa kao i pogrešnih OIB-a. Skupili smo toliko koliko smo skupili, rekao je Tomić dodavši da su prikupili 3897 potpisa, a nevažećih je bilo 878 potpisa, "što znači da su imali 3019 važećih potpisa".


Nakon što je SDP-u kao nepravovaljana odbijena lista za osječko-baranjskog župana, u petak se oglasio i predsjednik stranke Peđa Grbin, koji smatra kako je sad potpuno jasno da je odluka o raspuštanju organizacije u Osječko-baranjskoj županiji bila opravdana i nužna.


- Ovo je dokaz da je odluka o raspuštanju tijela županijske organizacije bila u potpunosti opravdana i nužna. Usprkos svim naporima u posljednjih nekoliko dana, nismo uspjeli kompenzirati činjenicu da se županijska organizacija nije adekvatno pripremila za ove lokalne izbore, rekao je Grbin i poručio kako je "potpuno jasno da nam nakon lokalnih izbora predstoji velik posao jačanja SDP-a u Osječko-baranjskoj županiji i cijeloj Slavoniji".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!