14:03 / 19.07.2018.

Autor: Hina/HRT

Odbijena prijava za onečišćenje vode u Brodu - Grad traži objašnjenje

-

-

Foto: - / -

Županijsko državno odvjetništvo odbacilo je i sumnju u kaznenu odgovornost osoba koje su sudjelovale u procesu uzorkovanja vode i ispitivanja njezine kakvoće.
Zbog onečišćenja pitke vode u Slavonskom Brodu u ožujku ove godine za sada nitko neće odgovarati, jer je Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu odbacilo kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja zbog curenja naftnih derivata iz produktovoda, koji je za potrebe prenamjene ispitivala tvrtka Crodux.

Županijsko državno odvjetništvo odbacilo je i sumnju u kaznenu odgovornost osoba koje su sudjelovale u procesu uzorkovanja vode i ispitivanja njezine kakvoće. U istrazi je utvrđen identitet svih osoba koje su došle u kontakt s uzorcima vode i aparaturom koja se koristi, odnosno koje su svojim radnjama mogle dovesti do onečišćenja vode.

Tijekom istrage na terenu policija je izuzela brojne uzorke tla i vode koji su analizirani u Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" u Zagrebu. U uzrocima vode nađeni su tragovi komponenti teških naftnih frakcija, u koje spadaju motorna ulja, parafini, sredstva za podmazivanje i drugo, te se u nalazu zaključuje kako je vjerojatno da je do onečišćenja uzoraka vode došlo slučajno.

"Još ću se jednom vratiti u dane prije Uskrsa - dogodila nam se situacija koju u novijoj povijesti nismo doživjeli", odgovorio je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić na upit kako je moguće da se onečišćenje pitke vode dogodilo slučajno. "Vlada, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Hrvatske vode učinili su sve da taj ekološki incident Brođani osjete koliko je najmanje moguće. Brođani su danima bili bez vode iz slavina, što smo nadomjestili dostavom vode za piće, podsjetio je Ćorić. "U medijima je to izazvalo niz reakcija, no Ministarstvo i ja osobno nismo htjeli sudjelovati u većini rasprava. Istraga koju je provelo Državno odvjetništvo pokazala je da nije pronađen krivac i to je to", rekao je Ćorić uz napomenu kako nije bio upoznat sa detaljima istrage.I dok u resornome ministarstvu prihvaćaju izvješće Državnog odvjetništva - iz Grada poručuju da će tražiti dodatna objašnjenja. Gradonačelnik Mirko Duspara podsjeća da je kaznenu prijavu podnio protiv nepoznatog počinitelja. I dalje u sve sumnja. "Kako je moguće da na osnovu svega ovoga, da se nakon sto i nešto dana kaže kako ovaj akcident koji se dogodio u Slobodnici nema veze sa zagađenjem vode koja je slučano zagađena", pita Duspara.

Tvrtka Crodux, koja je obavljala radove u Slobodnici, sada najavljuje tužbu protiv Slavonskog Broda i gradonačelnika Duspare koji ponavlja da je kaznenu prijavu podnio protiv nepoznatog počinitelja.

Podsjetimo, zbog onečišćenja vode za Slavonski Brod i šest okolnih općina deset je dana važila zabrana korištenja vode za piće iz javnog vodoopskrbnog sustava. Građani i javne ustanove opskrbljivani su vodom iz susjednih područja, te uz potporu zalihama vode iz državnih robnih zaliha i donacija koje su spontano stizale. Vlada je tada osigurala sredstva za hitno spajanje slavonskobrodskog vodoopskrbnog sustava na vodocrpilište Sikirevci, čime su za Slavonski Brod osigurane dostatne količine pitke vode za razdoblje tijekom ljeta kada nastupaju vršna opterećenja u potrošnji vode.

A evo kako su na odbijanje kaznene prijava za onečišćenje vode reagirali Brođani.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!