Odbijeni svi amandmani oporbe

10.11.2020.

08:14

Autor: M.Š./HRT

default error photo
Današnja saborska sjednica počela je slobodnim govorima.
Hrvatski sabor, koji će ovaj tjedan raspraviti zakone za peti krug porezne reforme, u utorak će se izjašnjavati o amandmanima na rebalans državnoga proračuna te raspraviti interpelaciju Domovinskog pokreta (DP) o radu Vlade u vezi s projektom vjetroelektrane Krš-Pađene.

NOVO:

➡️ Oporba je svjesna da za megalomanske projekte novca nema. Financijski  "najteži" amandman je zahtjev Mosta da se 100 milijuna kuna iz Ministarstva kulture i medija preusmjeri zdravstvenom i nezdravstvenom osoblju koje zbrinjava oboljele od COVID-a. Vlada je odbila taj amandman kao i druge, javila je naša reporterka Tatjana Munižaba.

Posebno je zaiskrilo vezano uz Mostov prijedlog da se 20 milijuna kuna dodijeli starima i nemoćnima za kupnju DVB-T2 prijamnika i opreme.

Evo priloga iz Sabora iz podnevnog Dnevnika.

STARIJE:

➡️ Ministar Zdravko Marić odbio je svih 13 oporbenih amandmana na predloženi rebalans, no njih, teoretski, može prihvatiti Sabor na glasovanju u srijedu.

➡️ Među odbijenima je i Mostov da se osigura 100 milijuna kuna kao dodatak na plaće svim zdravstvenim i nezdravstvenim djelatnicima koji zbrinjavaju oboljele od COVID-a. Ministarstvo zdravstva, objasnio je Marić, nema zakonsku mogućnost unutar svog financijskog plana planirati dodatke na plaću u sustavu zdravstva, izuzev plaća zaposlenika samog Ministarstva.

➡️ Nije prošao ni amandman Kluba SDP-a da se ne smanjuju sredstva Projektu Rijeka 2020., odnosno da se s predloženih osam milijuna vrate na 10 milijuna kuna.

- Očekivao sam da će ministrica kulture to obrazložiti i najaviti, barem za 2021., određena sredstva za taj projekt koji se nastavlja tri mjeseca u idućoj godini, kazao je Arsen Bauk.

➡️ Vlada je odbila i amandmane SDP-ovih zastupnika Boške Ban Vlahek, Barbare Antolić Vupore i Željka Pavića okrenute potrebama Čakovca, Varaždina i Zaboka, odnosno njihovim bolnicama, školama.  
"