08:18 / 29.11.2019.

Autor: S.M./D.M./HRT

Odbijenica prosvjetara - štrajk se nastavlja

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Protiv ponude Vlade 88,93% u srednjim i 92 posto u osnovnim školama. Štrajk u školama se nastavlja u ponedjeljak. Sve strane su otvorene za razgovore.
Ponuda Vlade odbijena je velikom većinom i u osnovnim i srednjim školama i štrajk se nastavlja, izvijestili su prosvjetni sindikati na konferenciji za novinare. Danas je 35. dan štrajka u školama i učenici će morati nadoknaditi tri radna tjedna. Prema najavi ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, danas će školama biti poslane opcije za nadoknadu nastave. 

- Poligraf - zašto su koeficijenti važniji od osnovice
- VIDEO: Aladrović iznenađen, najavio hitne korake
- PULS: Štrajk prosvjetara - terenska nastava učenicima
- Otvoreno: Rasprava o koeficijentima u javnim službama

Protiv ponude Vlade 88,93% u srednjim i 92% u osnovnim školama

- Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske pokrenuli su štrajk kako bi se popravio položaj djelatnika u obrazovanju u odnosu na ostale. Štrajk i sve aktivnosti vode organiziraju ova dva sindikata. U srednjim školamana referendum je izašlo 14.046 zaposlenih. Protiv ponude Vlade izjasnilo se njih 12.491 ili 88.93 posto. To je poruka da se o plaćama ne misle cjenkati, izjavio je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske. Najavio je da će se "pristojno odazvati" razgovoru ako ih premijer pozove. Štrajk se, kako je kazao, nastavlja frontalno i punom snagom. Zahvalio je svima koji su ih podržavali te upozorio na govor mržnje i netolerancije koji se počeo širiti na društvenim mrežama.Šprem: Ovo je koeficijent dostojanstva

U osnovnim školama referendumu je pristupilo 31.670 zaposlenika (izlaznost 68,05 posto). Njih 92,26 posto odbilo je ponudu Vlade i izjasnilo se za nastavak štrajka. Zaposlenici detektiraju niz problema koje treba hitno riješiti poput anonimnih prijava, viška administracije i zabrane zapošljavanja. Vlada u ovom momentu, ovakvim odgovorom mora shvatiti da su naši zaposlenici koeficijent složenosti poslova poistovjetili s koeficijentom dostojanstva, kazala je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.  - Referendumu je pristupilo 73 posto našeg članstva. Za odbijanje se izjasnilo 69 posto kolegica i kolega, izvijestio je Predsjednik Sindikata znanosti Igor Radeka.Preporod: 88,03% odbilo ponudu Vlade

Sindikat Preporod objavio je jutros da je na izjašnjavanju članstva sindikata i nečlanova koji su sudjelovali u štrajku, provedenom u 383 osnovnoškolske i srednjoškolske ustanove, 88,03% onih koji su mu pristupili odbilo ponudu Vlade Republike Hrvatske. U osnovnim školama ih je 87,43% odbilo ponudu, a u srednjima 89,38%. 

Divjak: Hitno nastaviti dijalog

- Dijalog Vlade i sindikata mora se hitno nastaviti zbog učenika koji su s današnjim danom izgubili petnaesti dan nastave, kao i zbog učitelja, nastavnika i ostalih zaposlenika koji su vrlo jasno poslali poruku nezadovoljstva nakon ponude Vlade. Na kocki je previše toga i zato treba pronaći hrabra i brza rješenja, reakcija je ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak na odbijanje Vladine ponude.

Plenković: Jako dobar signal da djeca idu u školu

- Naš plan je pozvati sindikate na sastanak i razgovarati što dalje. Moram od njih čuti direktno kako ocjenjuju cijeli proces. Mogu samo apelirati na razum. Od početka štrajk ima neobične konotacije. Ova Vlada učinila je sve što je mogla u skladu s realnim mogućnostima i onim što je dato u proračunu. Ponudili smo razumno i jako dobro rješenje, premosnicu da nema financijske nepravde. Pričekajmo razgovore, jako je bitno da djeca krenu u školu, to bi bio jako dobar signal, izjavio je premijer Andrej Plenković komentirajući rezultate izjašnjavanja sindikalnog članstva.Plenković: Tražit ćemo rješenje, nema druge nego razgovarati

Premijer Andrej Plenković rekao je da treba pričekati da sindikati objave rezultate, nakon čega će ih pozvati na sastanak. Rekao je da su štrajkovi svojstveni svim demokracijama i zemljama. Dodao je da se sada kristalizira desetljećima gomilano nezadovoljstvo građana koji rade u prosvjeti, što sada ide prema ovoj Vladi, ali da su se tako posložile karte. Tražit ćemo rješenje. Nema drugoga nego razgovarati, rekao je Plenković na konferenciji Hrvatsko predsjedanje EU – prilike i izazovi.Stipić: Učitelji su višeslojno nezadovoljni 

- Prijedlog Vlade ne zadovoljava očekivanja naših članova. Svašta se izdogađalo u proteklih 15-ak dana. Bilo je puno uvreda i sindikata i zaposlenih. Dosta je bilo omalovažavanja. Nije se ni problem sagledavao u svoj svojoj složenosti. Kada se sve to skupi, onda imamo ovakav odgovor, rekao je predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić za HRT-ov Studio 4.

Rekao je da su učitelji višeslojno nezadovoljni iako su plaće primarne. Istaknuo je i da što dulje bude trajalo sadašnje stanje, sve više će se sužavati prostor kompromisa. Na pitanje bi li sindikati pristali na Vladinu ponudu prije 10-ak dana, Stipić je kazao da je u politici i sindikalnom djelovanju iznimno važno pravo vrijeme. Smatra da će, ako sindikati i dalje budu ustrajni i ako članovi i nečlanovi ostanu zajedno u ovoj akciji te ako se roditelji ne okrenu protiv učitelja - Vladi jedino preostati da ispuni zahtjev školskih sindikata.Podsjetimo, prosvjetarima su ponuđeni dodatci kroz granski kolektivni ugovor (3% od 1. prosinca ove godine i 1% od 1. lipnja iduće godine) te 'osigurač' od 1% koji bi se aktivirao na plaći za prosinac 2020. ukoliko ne bude donesena Uredba o koeficijentima. Uz to svim sindikatima javnih i državnih službi nudi se povećanje osnovice 2+2+2% (od 1.1., 1.6. i 1.10. iduće godine).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!