Odbijeno restrukturiranje - istražni zatvor za 6 uljanikovaca

28.03.2019.

07:46

Autor: D.M./HRT

default error photo
Zdravko Pliško i Domagoj Klarić te bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Anton Brajković mogu se braniti sa slobode.
Sudac istrage Županijskog suda u Rijeci odredio je istražni zatvor za šestoricu od devet uljanikovaca za koje je zatražen pritvor. Gianniju Rossandi, Marinku Brgiću, Dragutinu Pavletiću, Maksimilijanu Percanu, Silvanu Kranjcu i Veljku Grpcu pritvor je određen zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke. Anton Brajković, Domagoj Klarić i Zdravko Pliško pušteni su da se brane sa slobode. Za trojicu preostalih (Elvisa Pahljinu, Darka Šorca i Eduarda Milovana) pritvor nije ni zatražen.  Njih 12 terete se za malverzacije teške 1,2 mlrd. kuna. 

Premijer Andrej Plenković poručio je kako Vlada ne može prihvatiti predloženi plan restrukturiranja. Istodobno, na Trgovačkom sudu u Rijeci ponovno je odgođena odluka o stečaju brodogradilišta 3. maj. Novo je ročište sazvano za 17. travnja.

- Pritvor zatražen za devetoricu uhićenih u aferi Uljanik
- Uhićenja u Uljaniku i 3. maju - sumnja u malverzacije od 1,2 mlrd. kn
- VIDEO: Kronologija - kako je tonuo Uljanik

Tijek događaja: 

16.25 - Štrajkaški odbor pulskog Uljanika od ponoći će ponovno dopustiti ulaz u krug brodogradilišta kooperantima koji su angažirani na polarnom kruzeru, dok su radnici Uljanika i dalje u štrajku, potvrdio je  predsjednik Štrajkaškog odbora i čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac. Više pročitajte ovdje.

14.35 - Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je da se bezuvjetnom financiranju jedne gospodarske grane reklo "dosta", no da je, pojave li se neki novi modeli ili potencijalno strateško partnerstvo za Uljanik, Vlada spremna razgovarati sa svima zainteresiranima. Odgovarajući na pitanja novinara poslije sjednice Vlade, poručio je da je ovo prva Vlada koja je "pogledala realnosti u oči" i pred hrvatskog premijera iz različitih resora donijela vjerodostojne brojke, ustvrdivši kako se one egzaktne, od kojih "niti možemo niti želimo bježati".14.30 - Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke - Reformisti, ponovio je u četvrtak kako u njegovoj stranci stečaj s preustrojem smatraju jedinim rješenjem za Uljanik, a Vladu Andreja Plenkovića, koji je ustvrdio da predloženo restrukturiranje Uljanik grupe Vlada ne može podržati, prozvao je za nesposobnost u donošenju kod donošenja odluka. Više pogledajte ovdje.

14.25 - Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić izjavio je nakon sjednice Vlade da, ako dođe do stečaja brodogradilišta Uljanik i 3. maj, postoje zaštitni mehanizmi za radnike koji uključuju naknade za nezaposlene i pravo na tri minimalne plaće, otpremnine i sva prava iz kolektivnog ugovora. Više pogledajte ovdje

14.10 - Sve što smo željeli, rekli smo u svojoj ponudi, a trošak iz prošlosti treba rješavati onaj tko ga je stvorio, makar i stečajnim postupkom. Što se bolje i kvalitetnije riješi trošak iz prošlosti, to će bolja situacija biti u budućnosti. Ponavljam, naša ponuda odnosi se na budućnost", izjavio je za T-portal vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak komentirajući istup premijera Plenkovića, koji je rekao da Vlada ne može podržati predloženo restrukturiranje Uljanik grupe jer bi ono značilo veliku financijsku izloženost države.

13.45 - Matija Miloš, odvjetnik Antuna Brajkovića, izjavio je kako smatra da je presudni razlog za neodređivanje istražnog zatvora za njihova branjenika to što je on starije dobi - ima 73 godine. Brajković je već na slobodi. Odvjetnk je dodao kako čekaju rješenje o provođenju istrage.


13.40 - Nismo zadovoljni odlukom suca i podnijet ćemo žalbu na tu odluku. Rješenje o istrazi još nitko nije dobio, izjavio je Igor Cišper, odvjetnik Veljka Grpca. Složio se da bi se ovaj predmet mogao usporediti sa slučajem Agrokor. Dodao je da se njegov klijient, unatoč svemu, dobro drži. Sudac istrage odlučio je kako se Zdravko PliškoDomagoj KlarićAnton Brajković mogu braniti sa slobode. U istražnom pritvoru ostaje šest uhićenika u slučaju Uljanik, dok za trojicu nije ni zatražen istražni zatvor.13.15 - Na Vladinu odluku da ne prihvati predloženi prijedlog restrukturiranja Uljanika osvrnuli su se ministar financija Zdravko Marić i ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić. Smatraju da je odluka kristalno jasna, a Ćorić je poručio i kako postoji niz mehanizama kako bi se olakšao položaj radnika. Više pročitajte ovdje.

12.45 - Povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Uljaniku Đino Šverko pozdravio je odluku suda o odgodi odluke o stečaju Trećeg maja, dok je stav Vlade da ne može prihvatiti predloženo restrukturiranje Uljanik grupe, ali ostaje otvorena za traženje dodatnih rješenja - ocijenio pozitivnim jedino ako to rješenje nije stečaj. Nije iznenađen ni predsjednik Štrajkaškog odbora Boris Cerovac koji je poručio: "Agonija se nastavlja, a najteže je zasigurno radnicima koji već sedam mjeseci čekaju plaće". Član NO-a pulskog Uljanika iz redova radnika Samir Hadžić istaknuo je kako je odgoda stečaja nada za dalje, ali znači i nastavak agonije. 12.10 - Istražni sudac Županijskog suda u Rijeci saslušao je devet od ukupno 12 osumnjičenih u aferi Uljanik. Jučer je jednomjesečni istražni zatvor za sve zatražen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a kod petorice i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Budući da su ta petorica podnijela ostavke - ta je stavka izbačena iz prijedloga državnog odvjetništva. Odluku će sudac objaviti nakon 12.30, javlja Zdravko Kleva.11.45 - Vlada predloženo restrukturiranje Uljanik grupe ne može podržati jer bi ono značilo veliku financijsku izloženost države i ostaje otvorena za traženje dodatnih rješenja za brodogradiliša u Puli i Rijeci, poručio je premijer Andrej Plenković sa sjednice Vlade u četvrtak. Više pročitajte ovdje.11.30 - Na Trgovačkom sudu u Rijeci četvrti je put odgođeno ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka u 3. maju. Sutkinja Liljana Ugrin ročište je odgodila uz suglasnost predstavnika radnika i Nadzornog odbora 3. maja, Uljanika te privremenog stečajnog upravitelja za 3. maj te sljedeće ročište sazvala za 17. travnja. 

- Ako Vlada u međuvremenu donese odluku da se neće ići u spašavanje 3. maja, ročište mogu sazvati i telefonom, da ne čekamo 17. travnja", kazala je sutkinja. Kako je navela, obveze za plaće su 18,6 milijuna kuna, nešto manje nego prije, jer je je dijelu radnika isplaćena razlika plaća za listopad. Država potražuje 10,8 milijuna kuna, HEP 8,4 milijuna kuna, a ostali dobavljači 54,7 milijuna kuna.10.45 - Ministri su prije sjednice Vlade suzdržano najavljivali odluku koju bi Vlada danas mogla donijeti o restrukturiranju Uljanika, ne izjašnjavajući se izravno jesu li za stečaj ili restrukturiranje. Nešto rječitiji bio je ministar uprave Lovro Kuščević koji je naglasio kako "je do sada bilo mnogo dobrih pozitivnih primjera da je stečaj rezultirao time da tvrtka nastavi uspješno poslovati". Više pročitajte ovdje.10.30 - Iz Uljanik plovidbe izvijestili su da je direktor tvrtke Dragutin Pavletić u srijedu podnio ostavku. Na jučerašnjoj sjednici Nadzornog odbora Uljanik plovidbe odlučeno je da novi direktor bude Igor Budisavljević. Imenovan je na mandat od pet godina. Uljanik plovidba jučer je zaprimila i ostavku člana i zamjenika predsjednice Nadzornog odbora Antona Brajkovića.

8.45 - U priličnom broju slučajeva stečaj je nastavak agonije tvrtke u nedogled, ali ima i niz slučajeva u kojima stečaj znači novi početak. Ako se pokrene na vrijeme, ako postoji neka jezgra zdravog poslovanja, stečaj može biti prekid agonije i početak novog ciklusa - naglasio je gostujući u "Studiju 4" stečajni upravitelj Darko Šket. Više pročitajte ovdje.8.30 - Devetorica osumnjičenih u aferi Uljanik za kaznena djela zloporabe u gospodarskom poslovanju i jednu subvencijsku prijevaru u tvrtkama Uljanik i 3. maj, od 1,2 milijarde kuna, dovedena su na Županijski sud u Rijeci gdje je počelo saslušanje kod suca istrage Duška Tišme, koji će odlučiti o njihovu zadržavanju u istražnom zatvoru.7.30 - O sudbini Uljanika i 3. maja bilo je riječi u emisiji "U mreži Prvog". Josip Borić iz HDZ-a smatra da se od današnje sjednice Vlade možda očekuje previše, Ivo Jelušić iz SDP-a kaže - radnici i opstanak brodogradnje najvažniji s , a Radimir Čačić iz Reformista ponavlja da stečaj nije loša opcija. Više pročitajte ovdje.

U akciji Uljanik privedeni su bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda, bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Anton Brajković, bivši članovi Uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac, predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan, direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić, direktor Uljanik Shipmanagmenta Darko Šorc, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc, direktor Uljanik Pomorstva za usluge Elvis Pahljina, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Eduard Milovan te bivši direktori 3. maja Zdravko Pliško i Domagoj Klarić. Osumnjičeni su za kaznena djela zloporabe u gospodarskom poslovanju i subvencijsku prijevaru, počinjene na štetu brodogradilišta u Puli i Rijeci i državnog proračuna. Materijalna šteta procjenjuje se na više od 1,2 milijarde kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!