14:41 / 15.01.2019.

Autor: P.F./HRT

Odbor: Nije bilo zloporabe SOA-e protiv Radeljića

-

-

Foto: - / -

Na pitanje je li se doista dogodio sastanak SOA-e i Radeljića Ostojić je rekao da što se tiče sastanka iz izvješća SOA-e jasno da takav sastanak nije bio prvi put na takvom mjestu.
Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost iza zatvorenih vrata raspravljao je o postupanju Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) prema Mati Radeljiću, razriješenom dugogodišnjem savjetniku predsjednice Republike, odnosno o izvješću SOA-e i izvješću o provedenom izvanrednom stručnom nadzoru Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost.

Odbor je prihvatio izvješće o provedenom stručnom nadzoru Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost te primio na znanje očitovanje SOA-e. Protiv takva zaključka glasovali su Branimir Bunjac i Ines Strenja Linić.- Odbor je na svojoj sjednici, na kojoj su bili prisutni svi članovi, prihvatio izvješća uz dva glasa protiv od strane stručnog nadzora ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost i primio na znanje očitovanje od Sigurnosno obavještajne agencije. Nismo zaključili da je bilo zlouporabe od strane SOA-e temeljem tih izvješća. Postojat će dva izdvojena mišljenja ljudi koji su bili protiv takvog zaključka. Gospodin Mate Radeljić nije mogao biti formalno niti pozvan na sjednicu Odbora jer su naše ingerencije propisane zakonom. Imamo pravo nadzora nad SOA-om, ali nemamo pravo biti istražno povjerenstvo. Sve što želi reći kao svoju istinu mogao je već do sada to napraviti u DORH-u. Time je ovaj postupak što se tiče odbora gotov, rekao je predsjednik Odbora Ranko Ostojić (SDP) po završetku sjednice Odbora.

Na pitanje je li se doista dogodio sastanak SOA-e i Radeljića Ostojić je rekao da što se tiče sastanka iz izvješća SOA-e jasno da takav sastanak nije bio prvi put na takvom mjestu sa sličnim temama, ali da ne može govoriti o detaljima.

Radeljićevo razrješenje izazvalo je veliku buru u političkoj javnosti. Naime, nakon što je u prosincu razriješen, priopćio je kako mu je odluku o razrješenju u jednoj zagrebačkoj slastičarnici, priopćio šef kabineta ravnatelja SOA-e Davor Franić. Tvrdio je kako mu se prijetilo gaženjem autom i kako je naglašeno da će "služba u svakom pogledu štititi Predsjednicu" od njegovog mogućeg djelovanja nakon što ode iz Ureda.

Tvrdio je i kako mu je predsjednica rekla da se ne uklapa u njezine planove, jer smeta u odnosima s premijerom. Radeljićeve navode odbacili su i Ured predsjednice i SOA. Šef te Agencije Danijel Markić je prije nekoliko dana odlučno odbacio tvrdnju da je SOA ikome prijetila.

- Mi to ne činimo, služba ne prijeti smrću, izjavio je Markić koji pritom nije demantirao da je održan sastanak Radeljića i Franića. "

- Ne želim ući u tu raspravu. Mi smo se očitovali institucijama i to je to, kazao je Markić koji je došao na današnju sjednicu, ali nije davao izjave.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!