17:20 / 05.11.2019.

Autor: M.Š./Hina

Odbor podržao proračun za 2020., Maras napustio sjednicu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Državni proračun za iduću godinu kao i rebalans proračuna za ovu godinu dobio je u utorak podršku saborskog matičnog odbora.
Državni proračun za iduću godinu kao i rebalans proračuna za ovu godinu dobio je u utorak podršku saborskog matičnog odbora, Odbora za financije i državni proračun.

Pomoćnica ministra i glavna državna rizničarka Ivana Jakir-Bajo istaknula je da su u proračunu za 2020. rashodi za zaposlene povećani za 1,2 milijardu kuna u odnosu rebalans za 2019. čime su osigurana sredstva potrebna za povećanje osnovice plaće za zaposlene u državnim i javnim službama za 6,12 posto i  učinak povećanja osnovice iz 2019.

- Ovo povećanje ne uključuje povećanje rashoda za zaposlene u zdravstvu koje rashode financiraju iz prihoda Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, dodala je.

SDP-ovog Gordana Marasa zanimalo je jesu li u proračunu predviđena sredstva u iznosu od 120 milijuna kuna koliko je potrebno za povećanje koeficijenata složenosti poslova za 2 posto o čemu Vlada pregovara sa školskim sindikatima.

Zanimalo ga je i jesu li planirana sredstva za zagrebačke projekte, o kojima su se dogovorili premijer Andrej Plenković i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Jakir-Bajo pojasnila je da ne mogu planirati nešto što još nije dogovoreno, ali da je 120 milijuna moguće osigurati preraspodjelom u državnom proračunu, a za zagrebačke projekte uputila ga na Ministarstvo pomorstva, prometa i veza na čijim pozicijama su planirane te stavke.

HDZ-ov Ivan Šuker prozvao je Marasa da politikanski govori o proračunu, što nema nikakve veze sa strukom, na što se Maras uvrijedio i napustio sjednicu Odbora.

Na Odboru nije prošao prijedlog zaključka Mostovog Nikole Grmoje da se Ministarstvo financija obveže da dostavi Saboru pregled proračuna koji će uspoređivati proračun za 2020. sa rebalansom za 2019. i prikazati uporedive podatke o rashodima.

- Iskrivljavate sliku i otežavate raspravu zastupnicima o proračunu, podaci su neusporedivi i nepregledni, rashodi se netransparentno prikazuju, kazao je Nikola Grmoja.

Jakir-Bajo pojasnila je da se kod predlaganja proračuna za 2020. kao usporednu kolona ne može staviti nešto što Hrvatski sabor još nije usvojio, istaknuvši da su u prijedlogu jasno istaknuti rashodi za zaposlene.

Saborski zastupnici će o državnu proračunu za iduću godinu raspravljati u četvrtak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!