Odbor: Strankama iduće godine 8,3 milijuna eura iz proračuna

07.12.2022.

11:08

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Igor Kralj/Patrik Macek / PIXSELL

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav donio je odluku o rasporedu novčanih sredstava za rad političkih stranaka i nezavisnih zastupnika za iduću godinu, po prvi put u eurima, kojom im je iz državnog proračuna osigurano ukupno 8,3 milijuna eura. Strankama će se novčana sredstva doznačiti tromjesečno.

S obzirom na to da ima najviše zastupnika HDZ-u će u 2023. biti isplaćeno 3,4 milijuna eura.

Slijedi SDP koji će iz proračuna dobiti 1,89 milijuna eura. Domovinski pokret dobiti će nešto manje od 604 tisuće eura, a Most nešto manje od 433 tisuće eura.

Političkoj platformi Možemo! iz proračuna će u 2023. godini sjesti 283 tisuće eura , a SDSS-u i IDS -u po 165 tisuća eura.

HSLS, HSS, Hrvatska konzervativna stranka dobivaju nešto manje od 107 tisuća eura.

Nova ljevica, Radnička fronta, GLAS, Stranka s imenom i prezimenom, Centar i Narodna stranka- Reformisti dobiti će nešto manje od 59 tisuća eura.

Po 53 tisuće eura iz proračuna dobivaju Hrvatski suverenisti, HRAST, HDS, HSU, Blok za Hrvatsku, Fokus, HNS i HDSSB.

Nezavisni zastupnici Robert Jankovics, Furio Radin, Vladimir Bilek i Veljko Kajtazi dobivaju također po 53 tisuće eura, dok će Ermina Lekaj Prljaskaj, kao predstavnica podzastupljenog spola koja ima pravo na deset posto veću naknadu, dobiti nešto manje od 59 tisuća eura.

Proračunski novac raspodjeljuje se prema stanju u trenutku konstituiranja Sabora pa dodijeljena sredstva ne odgovaraju aktualnom stanju i odnosu snaga u Hrvatskom saboru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!