Odbor utvrdio listu od 13 kandidata za novi sastav Povjerenstva za sukob interesa

21.10.2022.

11:39

Autor: T.D./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Matija Habljak / Pixsell

Saborski Odbor za izbor i imenovanja utvrdio je jednoglasno u petak listu od 13 kandidata koji ispunjavaju tražene uvjete za članove i predsjednika Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Na javni poziv za izbor predsjednika i četiri člana toga tijela, koji se biraju na pet godina, pristiglo je 15 kandidatura, no iz procedure su ispali Davorin Ivanjek i Tončica Božić jer ne ispunjavaju zakonske uvjete.

Zakon kaže da u Povjerenstvu mogu biti samo osobe sa završenim studijem prava, a Božić ima završen studij psihologije, dok Ivanjek trenutno obnaša drugi mandat u Povjerenstvu, a prema zakonu ista osoba ne može biti birana više od dva puta.

Za predsjednicu Povjerenstava prijavile su se četiri kandidatkinje, među kojima i Nataša Novaković, sadašnja predsjednica Povjerenstva. Uz nju tu su još: Aleksandra Jozić-Ileković, Nike Nodilo-Lakoš i Ines Pavlačić.

Jozić-Ileković, Pavlačić i Nodilo-Lakoš prijavile su se također i za članice Povjerenstva.

Samo za članove Povjerenstva kandidiralo se devet kandidata koji ispunjavaju uvjete: Radmila Bonifačić, Tatjana Gojak, Željko Humek, Dražen Jović, Igor Lukač, Nikša Marušić, Ana Poljak, Tomislav Šunjić i Doris Ušalj.

Dalija Orešković (Centar) natječaj za novi sastav Povjerenstva ocijenila je mini debaklom i poražavajućim za državu koja ima problema s korupcijom.

- Javio se jako mali broj kandidata od kojih gotov nitko, po svojim životopisima i prethodnim iskustvima, nema poveznicu s antikorupcijskim pitanjima, osim onih koji su već bili članovi Povjerenstva, kazala je.

Predsjednica Odbora Nada Murganić (HDZ) najavila je da će se saslušanje 13 kandidata održati idućeg tjedna u petak.

Životopisi kandidata bit će objavljeni na mrežnim stranicama Hrvatskog sabora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!