10:24 / 01.10.2020.

Autor: T.V./HRT/HINA

Odbor: Vladajući brane Poslovnik, oporbi pojedine odredbe sporne

-

-

Foto: - / -

Većinom glasova, saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav odlučio je da će Ustavnom sudu poslati odgovor u vezi s Poslovnikom Hrvatskoga sabora.
Većinom glasova, saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav odlučio je da će Ustavnom sudu poslati odgovor u vezi s Poslovnikom Hrvatskoga sabora.

Nakon što je Poslovnik zbog epidemioloških mjera izmijenjen, pa su time ograničeni broj zastupnika u sabornici i repliciranje, 35 zastupnika podnijelo je zahtjev za ocjenu usklađenosti s Ustavom.

Vladajući brane Poslovnik.

- Nikome nije ograničeno da ne može raspravljati, zato imamo taj sistem izmjene. Ključno je da onaj koji je u sabornici u određenom trenutku, ima sva ona prava. Jeste da je pojedinačna rasprava skraćena s 10 na 5 minuta, ali sva ta prava su ostala koja jesu, ističe Dražen Bošnjaković, predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

No, oporbi su pojedine odredbe sporne.

- Epidemiološke mjere kao način sprječavanja širenja bolesti - apsolutno da. Ali epidemiološke mjere kao podloga za uskraćivanja prava pojedinoj kolegici ili kolegi da se uključi u raspravu i da u toj raspravi replicira, bilo premijeru, bilo kome drugome - jasno, odgovor je ne, poručio je SDP-ov Peđa Grbin.

Vesna Nađ (SDP) ocijenila je izmjene Poslovnika kao "prekomjerno granatiranje zastupnika", te povukla paralelu sa sjednicama Vlade gdje svi članovi sjede u istoj prostoriji bez distance.

Tomislav Tomašević (Možemo) ističe kako je mandat zastupnika osoban te da je ograničavanjem replika na četvrtinu zastupnika prekršeno načelo razmjernosti.

Branko Bačić (HDZ) podsjeća da su izmjene Poslovnika donesene jednoglasno, a sada se propitkuju. Nekorektnim je ocijenio što je oporbeni zahtjev za ocjenu ustavnosti poslan Sudu bez prethodnog sastanka proširenog saborskog Predsjedništva, koje bi razmotrilo prijedloge saborskih klubova.

- Da je bilo najbolje namjere, trebalo je pričekati novu sjednicu proširenog Predsjedništva i raspraviti prijedloge te, ako se ne dogovorimo, ocjenjivati Poslovnik. Riječ je o političkoj korektnosti, rekao je Bačić.

- Sjednice su postale kao hokejaške utakmice gdje se zastupnici moraju brzo izmjenjivati. Ako su skraćena vremena rasprava, onda bi onaj tko predsjeda morao imati razumijevanja da nisu svi u sabornici i da se ne mogu u datom trenutku teleportirati u sabornicu, ocijenio je Miroslav Škoro.

Osim ograničenja replika, Arsenu Bauku (SDP) sporno je i što se u Saboru ne održavaju tematske sjednice. Članovi Odbora složili su se da će se idućeg tjedan održati sastanak predsjednika saborskih klubova kako bi se razmotrili svi prijedlozi vezani za rad Sabora te dogovorilo korigiranje Poslovnika tako da se zaštiti zdravlje, a ne ograničava govor zastupnika.

- Ako se postigne dogovor onda lako podnositelji mogu povući zahtjev za ocjenu ustavnosti, zaključio je Bošnjaković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!