17:38 / 02.12.2020.

Autor: V.K./Hina

Odbor za informiranje i medije podržao prijedlog ZEM-a

-

-

Foto: - / -

Odbor za informiranje, informatizaciju i medije većinom je glasova podržao prijedlog Zakona o elektroničkim medijima (ZEM), no oporbeni su članovi kritizirali propisivanje odgovornosti nakladnika za sadržaj koji generiraju korisnici.
Odbor za informiranje, informatizaciju i medije većinom je glasova podržao prijedlog Zakona o elektroničkim medijima (ZEM), no oporbeni su članovi kritizirali propisivanje odgovornosti nakladnika za sadržaj koji generiraju korisnici.

Odbor je prijedlog ZEM-a prihvatio sa šest glasova.

Predsjednica Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Natalija Martinčević (Reformisti) istaknula je kako je na prijedlog Zakona o elektroničkim medijima Odbor zaprimio velik broj mišljenja i stajališta zainteresiranih dionika, no da zbog epidemioloških razloga nije bilo moguće organizirati tematsku sjednicu.

Martinčević je dodala kako se sjednica ne prenosi uz "streaming" jer zahtjev Vilima Matule (Možemo!) za internetski videoprijenos nije došao pravoremeno.

Predstavljajući prijedlog ZEM-a, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek kazala je da se novi zakon jednim dijelom usklađuje s europskom direktivom, a drugim dijelom modernizira i pojednostavnjuje.

Više članova Odbora u raspravi je kritiziralo članak 93. kojim je propisana odgovornost nakladnika za cjelokupni sadržaj, pa i onaj koji generiraju korisnici.

Nino Raspudić (Most) istaknuo je da zakon "kroz taj članak, ali i u svom općem duhu, ima tendenciju hipernormiranja ljudskih odnosa".

Matula je, pak, poručio da temeljni cilj tog zakona nije zaustavljanje govora mržnje, a smatra i da bi zakonski prijedlog trebalo potpuno odbaciti te pristupiti izradi novoga zakona, u što bi trebalo uključiti predstavnike struke, akademske zajednice i neprofitnih medija, koji su istupili iz radne grupe koja je radila na ovom zakonu.

HDZ-ovac Mario Kapulica smatra da se zakonskim prijedlogom nikako ne ograničava sloboda govora, nego se radi o nastojanju sprječavanja govora mržnje te ograničavanja promoviranja netrpeljivosti, rasizma, ksenofobije i segregacije.

- Za govor mržnje jedan je od važnih poticaja za vršenje nasilja i nanošenje zla pojedincima ili skupinama ljudi. Zbog toga su u društvu nužna ograničenja kako bi se zaštitila temeljna prava i slobode drugih, rekao je Kapulica.

Ministrica Obuljen Koržinek ustvrdila je da se člankom 93. govori o odgovornosti nakladnika za moguća teška kaznena djela koja kroz sadržaj generiraju korisnici. - Dakle, ne za vrijeđanje i bonton, nego za promicanje dječje pornografije, rasizma, ksenofobije, pozivanje na mržnju i terorizam, rekla je, dodavši da "odgovornost medijskog nakladnika za sadržaj korisnika postoji i sada".

Odbor je utvrdio i tekst javnog poziva za izbor sedam članova Programskog vijeća HRT-a, a prihvaćen je prijedlog Zvane Brumnića (SDP) da se u pozivu ne definira način na koji će članovima Vijeća biti određeno trajanje mandata.
Odbor je prihvatio i prijedlog da se rasprava o prijedlogu Zakonu o autorskim pravima i srodnim pravima, zbog epidemiološke preporuke o skraćenom održavanju fizičkih sastanaka, održi na sljedećoj sjednici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!