17:22 / 24.09.2021.

Autor: Mirna Farkaš Salomon/Dnevnik/IMS/HRT

Na Odboru za medije o ustupanju koncesije Radija 101 i natječaju za glavnog ravnatelja HRT-a

Odbor za medije

Odbor za medije

Foto: Dnevnik / HRT

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije na svojoj je 15. sjednici većinom glasova prihvatio izvješće o radu Vijeća ze elektroničke medije za 2019-u, bez mnogo rasprave. Veću su pozornost izazvali rasprava o odluci Vijeća da ustupi koncesiju Radija 101 i, posve neplanirano, natječaj za izbor glavnog ravnatelja HRT-a.

Dodjela koncesije kojom se nekad koristio Radio 101, izazvala je buru upravnih tužbi. Naime, pitanje valjanosti natječaja postavilo se kad je nakon glasanja u javnost dospio podatak da je ponuđač Top radio, dostavio ništavan dokument. Pravna služba Vijeća zaključila je da sami vijećnici mogu odlučiti je li taj podatak, za dodjelu koncesije, važan ili pak nije.

- Moje izdvojeno mišljenje i kolege je bilo da je to bitno. Kolege imaju isto tako puno pravo reći da nije bitno, na koncu će odluku donijeti sud. Nikakvih drugih utjecaja niti je bilo, mi smo jako otporni, rekao je predsjednik Vijeća za elektroničke medije Josip Popovac.

- Ako su kolege koje su napisale izdvojeno mišljenje bili mišljenja da je prekršen zakon zašto nisu na dnevni red stavili točku i članak 76., istaknula je članica vijeća za elektroničke medije Anita Malenica.

Članak 76. Zakona o elektroničkim medijima, govori o oduzimanju koncesije, no o tome se nije glasalo. Vijeće je još prije tjedan dana donijelo završni zaključak da se potpiše ugovor s Top Radijem. Sada je predmet na Upravnom sudu.

No, iako je bila riječ o tematskoj sjednici, pod točkom razno povela se rasprava o valjanosti natječaja za glavnog ravnatelja HRT-a, jer se navodno nije poštovala odredba Zakona o braniteljima.

- Mislim da kao odbor trebamo tu zauzeti nekakvo stajalište, moje osobno je nakon konzultacija s pravnicima da je bolje da se to poništi i da se ide na novi natječaj, makar se izgubilo neko vrijeme, rekao je saborski zastupnik Nino Raspudić.

- Jako teško bi tu proceduru izbora glavnog ravnatelja HRT-a uklopili u ono što kaže taj zakon o braniteljima. Meni se čini, ali to zaista vi možete procijeniti, da kao Sabor jednostavnim pitanjem svakom od kandidata je li ima status branitelja ili nema ste potpuno razriješili tu dilemu. smatra ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

- Da nam se ne vrati kao bumerang poslije, što smo onda, izgubili smo puno vremena, i hajdemo opet sve ispočetka. I ja to govorim kao dio vladajuće većine jer će nama lupiti to po glavi ako se dogodi, rekao je saborski zastupnik Dario Hrebak.

Kako bi se dodatno raspravile i rješile pravne nedoumice, početkom tjedna bit će sazvana sjednica Odbora na koju će biti pozvan i predsjednik Nadzornog odbora HRT-a Mladen Čutura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!