Odbor za medije utvrdio listu kandidata za NO HRT-a

14:32 / 03.12.2021.

Autor: HRT

Arhivska fotografija

Arhivska fotografija

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Saborski Odbor za medije utvrdio je u petak listu od 11 kandidata koji ispunjavaju uvjete iz natječaja za tri člana Nadzornog odbora Hrvatske radiotelevizije (HRT).

To su Zoran Barac, Paško Bilić, Zdravko Kedžo, Marijo Kraljević, Silvija Luks-Kalogjera, Luka Mađerić, Antun Pavešković, Maja Pleskalt, Marko Primorac, Damir Rudeš i Alan-Stjepko Sorić.

Na natječaj je pristiglo 12 kandidatura, no Odbor je utvrdio da ona Zdenka Ljevaka, koji je ranije bio predsjednik Programskog vijeća HRT-a i Vijeća za elektroničke medije, ne ispunjava tražene uvjete. Ljevak, naime, ima višu stručnu spremu, a tražila se visoka.

Javnim natječajem propisano je da za članove NO HRT-a mogu biti birani samo hrvatski državljani koji imaju završen sveučilišni diplomski studij ili s njim izjednačen studij, aktivno znanje najmanje jednog svjetskog jezika, te najmanje deset godina radnog iskustva.

Propisano je i da će se pri izboru voditi računa da barem po jedan član bude iz financijske i pravne struke te da većina članova Nadzornog odbora HRT-a ima radnog iskustva s područja medija.

Tri člana NO HRT-a biraju se jer sadašnjem predsjedniku Mladenu Čuturi, zamjenici Maji Martinović i članici Morani Paliković Gruden mandati istječu 15. prosinca.

Nadzorni odbor HRT-a ima pet članova, četiri imenuje i razrješuje Sabor, dok je jedan predstavnik radnika HRT-a. Uz troje članova kojima istječu mandati, članovi Odbora su Antonija Petričušić i Darijo Špelić.

Članove NO, na četiri godine, imenuje Sabor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!