Pozitivno mišljenje za imenovanje Ivana Turkalja ravnateljem VSOA-e

09.08.2023.

Zadnja izmjena 19:36

Autor: HRT/IMS

Na sjednici zatvorenoj za javnost saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost dao je pozitivno prethodno mišljenje o imenovanju brigadnoga generala Ivana Turkalja za ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije, kratko je izvijestio novinare predsjednik Odbora Siniša Hajdaš Dončić.

Nakon što je na zatvorenoj sjednici saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost potvrdio brigadnog generala Ivana Turkalja za novog ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije, više o tome izvijestila je u središnjem Dnevniku HTV-a Iva Magušić Dumančić.


- Odbor će sada svoju odluku, odnosno svoje pozitivno mišljenje poslati i prema predsjedniku Republike i prema premijeru i time zapravo general Turkalj praktički postaje ravnatelj Vojne-sigurnosnoobavještajne agencije. Sama primopredaja odvijat će se najvjerojatnije tijekom sutrašnjeg dana, rekla je Iva Magušić Dumančić. 


Brigadni general Ivan Turkalj postaje ravnatelj VSOA-e


Dodala je da se sutra cijela, višemjesečna priča mora oko izbora ravnatelja VSOA-e treba a završiti, s obzirom na to da istječe odluka kojom je general Kujundžić postao v.d. ravnatelja VSOA-e.


Sama sjednica Odbora, kazala je, trajala je nešto manje od sat vremena. Od 13 članova Odbora, na sjednici ih je bilo 10.


- Sjednica je bila zatvorena za javnost, no procedura je jednostavna. Kandidat, odnosno general Ivan Turkalj predstavi se članovima Odbora, tj. predstavio je svoj prijašnji rad u sustavu obrane, a nakon toga zastupnici mu imaju pravo postavljati pitanja, objasnila je.


Dodala je kako je dio članova Odbora prije sjednice dao izjave u kojima su istaknuli pomalo različita mišljenja. Dio ih je rekao da su pročitali životopis generala i da on ima njihovu apsolutnu podršku, a dio ih je izjavio kako trebaju ipak nešto više čuti od samoga generala.


- Odbor je donio svoju odluku, pozitvivno mišljenje i time general Turkalj postaje ravnatelj VSOA-e, rekla je novinarka Iva Madušić Dumančić.

 

- Nakon opsežnog intervjua s kandidatom kojeg su predložili predsjednik Republike i predsjednik Vlade, Odbor je s devet glasova za i jednim suzdržanim glasom dao prethodno pozitivno mišljenje na imenovanje gospodina Turkalja novim ravnateljem Vojne-sigurnosnoobavještajne agencije, rekao je novinarima predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Siniša Hajdaš Dončić


SDP-ov predsjednik Odbora nije htio odgovoriti na novinarsko pitanje tko je bio suzdržan. 


Pred novinare je zatim izašao potpredsjednik Odbora Mario Kapulica (HDZ) i kazao da ni on, niti itko iz vladajuće većine nije bio suzdržan.


- Ostalo prepuštam vama na maštu, jer sjednica je bila zatvorena za javnost, tako da neću iznositi te podatke. Ako se netko od sudionika bude htio očitovati o tome kako je glasovao, može to uvijek učiniti, rekao je Kapulica.  


Dodao je kako želi izraziti svoje zadovoljstvo jer je saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost danas izvršio svoju zakonsku dužnost i obvezu u procesu imenovanja ravnatelja Vojne-sigurnosnoobavještajne agencije. 


-Mi smo to željeli napraviti i ranije. Sada se ukazala prilika. Nije bilo nikakve sumnje uoči ove sjednice kakav će biti njezin ishod. Čestitam generalu Ivanu Turkalju na onome što je iznio, prije svega u raspravi i pitanjima, dakle, bio je vrlo suveren, odgovarao je vrlo konkretno i uvjerio nas je da će dobro onašati ovu dužnost. Ja dijelim uvjerenje s ostalim zastupnicima. Pa i ovaj koji je suzdržan nije to napravio, tako je i rekao, zato što nema povjerenja u generala, ima neke druge svoje razloge, rekao je HDZ-ov potpredsjednik Odbora.


- Mogu sa zadovolstvom reći da smo tu dionicu sada završili, tako da ljudi kojima je posao sigurnost mogu nesmetano, u punom kapacitetu raditi svoj posao. To nam je bio cilj, to je državni interes, do toga smo došli i nadam se da ćemo o VSOA-i ubuduće slušati samo u pozitivnom kontekstu, u dijelu u kojem oni to mogu komunicirati, rekao je uz ostalo Kapulica. 

Mišljenje saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost nije obvezujuće, ali dio je procedure koju je trebalo odraditi, jer sutra, 10. kolovoza, istječe mandat brigadiru Anti Kujundžiću za privremenu ovlast za koordinaciju poslova VSOA-e.


Prema proceduri, saborski odbor daje suglasnost za kandidata ili protiv njega. Sjednica Odbora bila je zaatvorena za javnost, a na njoj bio i kandidat za čelnika VSOA-e, brigadni general Ivan Turkalj. 

Prethodno mišljenje, odnosno suglasnost Odbora ide i prema predsjedniku i prema premijeru, jer kandidat za ravnatelja VSOA-e time zapravo i službeno postaje ravnatelj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!