17:34 / 02.02.2022.

Autor: HRT/Hina

Odbor za nacionalnu sigurnost: Različita mišljenja o napadu na Banske dvore

Andrej Plenković i Siniša Hajdaš Dončić

Andrej Plenković i Siniša Hajdaš Dončić

Foto: HRT / HTV

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost na zatvorenoj je sjednici, na kojoj je sudjelovao i premijer Andrej Plenković, raspravljao o napadu na Banske dvore u listopadu 2020. Sjednica je sazvana nakon što je premijer više puta iskazao nezadovoljstvo time kako su mjerodavne institucije i službe odradile posao u vezi s istragom napada. Zbog tajnosti podataka, sjednica je održana iza zatvorenih vrata.

Zaključci su usvojeni, ali bit će i izdvojenih mišljenja, mene i Mišela Jakšića jer se djelomično nismo složili s mišljenjem vladajuće stranke, izjavio je nakon sjednice predsjednik Odbora Siniša Hajdaš Dončić (SDP).

- Moj dojam je da je napad bio akt pojedinca, dodao je Hajdaš Dončić na inzistiranje novinar da kaže svoje mišljenje.

Koliko sam ja uspio razabrati iz izlaganja i predstavnika parlamentarne većine i predstavnika oporbe, svi se slažu da je riječ o terorističkom činu, kazao je premijer Andrej Plenković. Kazao je da se razgovaralo i o tome kako kreirati ozračje u društvu koje će smanjiti govor mržnje.

Danijel Bezak
(23) s područja Kutine 12. listopada 2020. je rafalnim hicima iz automatskog oružja pucao na zgradu hrvatske Vlade, Banske dvore, na Trgu sv. Marka, pri čemu je ranjen jedan od policajaca koji je osiguravao Vladu. Državno odvjetništvo je istragu vodilo kao kazneno djelo terorizma, a kaznena je prijava odbačena u srpnju 2021. jer je mladić nedugo nakon pucnjave na Markovom trgu počinio samoubojstvo. 

Hajdaš Dončić je dodao da je sjednicu saborskog Odbora sazvao zbog, kako je rekao, različitog tumačenja premijera Andreja Plenkovića, Državnog odvjetništva, Ministarstva unutarnjih poslova i Sigurnosno -obavještajne agencije terorističkog čina koji se dogodio na Banske dvore.

- Htio sam da se raspravi imaju li institucije generalno povjerenje premijera Plenkovića, budući da je ranije izrazio djelomičnu sumnju u određena izvješća, izjavio je Hajdaš Dončić. Dodao je kako je ključna stvar je li pojedinac djelovao sam ili kao dio društvene i političke mreže.

Nakon što je prošle godine vidio izvješća o slučaju, ističe premijer Plenković, ostalo je niz otvorenih pitanja. Na slučaju DORH i policija još rade, a na tijek dosadašnjih radnji, naglašava, nije se utjecalo. Smatra da je riječ o ciljanom slučaju bez presedana.

- Izaziva strah, užas, koristi, nasilje, silu i ima politički karakter. To su vam elementi terorističkog akta. On se dogodio, on zahtijeva da se fenomenom govora mržnje i onih koji indoktriniraju nekoga u tako mladoj dobi, s tako malo iskustva, temeljito ispitaju, izjavio je premijer. 

Hajdaš Dončić je izjavio da  je zadovoljan izvješćima SOA-e, MUP-a i DORH-a. 

- MIslim da je pitanje političke sigurnosti zapravo krucijalno pitanje jednog normalnog društva. Iz toga proizlazi i ekonomska sigurnost i socijalna sigurnost. Država koja nema protočne institucije zapravo  nije dobro društvo, dodao je. 

Član odbora Željko Sačić (Hrvatski suverenisti) izašao je prije završetka  nezadovoljan predloženim zaključkom predsjednika Odbora Siniše Hajdaša Dončića.

- Ostao sam zatečen jer je rasprava išla u drugom smjeru, a Hajdaš Dončić je predložio zaključak prema kojem se jedan suludi teroristički čin želi jednostrano zaogrnut u ruho desnice i desničarskog radikalizma. Oni su našli da je to razlog, povod i motivacija i da treba cijelu jednu političku scenu na taj način zagaditi i kod hrvatske javnosti staviti odgovornom za jedno osuđujuće kriminalno djelo, kazao je Sačić u pauzi sjednice između dvije točke.

Hajdaš Dončić, koji je zadovoljan izvješćem SOA-e, policije i DORH-a, Sačićeve tvrdnje opovrgava.

- To nije točno, nije to čin radikalne desnice, nego smo govorili o desnom ekstremizmu, što nema veze desnim političkim strankama. Koliko je meni poznato, sve političke stranke, čak i one koje su desnog spektra, koje djeluju u Hrvatskom saboru, a isto tako i klubovi zastupnika, nisam kod nijednog od klubova zastupnika vidio poziv na oružane pobune, kazao je. 

Premijer, pak, ističe da u političkom diskursu svatko treba paziti pridonosi li polarizaciji i radikalizaciji.

- Ako slušate neke rasprave u ovom visokom domu, one daju određenu podlogu za atmosferu koja se kasnije širi kroz pojedine medijske i društvenomrežne okvire, dodao je. 

Osim o napadu na Banske dvore, na sjednici Odbora raspravljalo se i o privođenjima građana zbog objava na društvenim mrežama.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!