14:20 / 23.02.2022.

Autor: Hina/HRT

Odbor za obitelj: Ružičastim majicama upozorili na problem vršnjačkog nasilja

Članovi Odbora za obitelj, mlade i sport obilježili su Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

Članovi Odbora za obitelj, mlade i sport obilježili su Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Članovi saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport i ove su godine obukli ružičaste majice te se na taj način uključili u obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja koji se obilježava zadnje srijede u veljači.

Broj evidentiranih počinitelja vršnjačkog nasilja u 2021. godini porastao je za 10 posto u odnosu na 2020. godinu, pri čemu je i dobna skupina počinitelja snižena, pa sada većina počinitelja vršnjačkog nasilja dolazi iz dobne skupine 14-18 godina odnosno srednjoškolaca, ističu u priopćenju.

Pandemija, pa i potres u dijelovima Republike Hrvatske, znatno su izmijenili svijet djece i okolnosti njihova odrastanja. Sve više su upućeni na korištenje digitalne tehnologije koja im pruža niz mogućnosti za učenje, informiranje, druženje s vršnjacima, igru i zabavu.

Istovremeno, međutim, donosi rizike i opasnosti virtualnog zlostavljanja, kojih počinitelji i svjedoci često nisu svjesni jer nemaju neposredan uvid u patnju žrtve. Takvo virtualno nasilje odvija se pred mnogobrojnom publikom i svjedocima, a svi oni u izostanku empatije te osnaženi krinkom anonimnosti krše socijalne norme i kod žrtava pojačavaju osjećaj straha i nesigurnosti.

Zadaća roditelja, odgajatelja i edukatora je podučiti djecu kako se zaštititi na internetu: ne ostavljati osobne informacije i fotografije na internetu, čuvati svoje lozinke, zlonamjerne i prijeteće poruke pokazati odraslim osobama, ne slati poruke u ljutnji, prijaviti virtualno zlostavljanje kad ga primijete te na taj način pomoći žrtvama, ne prosljeđivati, komentirati ili lajkati sadržaje koji nekoga mogu povrijediti.

- Pozivamo sve koji rade s djecom da obilježe Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja kako bi se kod svih razvio osjećaj empatije prema žrtvama zlostavljanja i kako bi se same žrtve osnažile da prijave nasilno ponašanje te potaknuo sustav da pomoć pruži kako žrtvi tako i zlostavljačima jer se radi o djeci koju sada formiramo da kasnije budu učinkoviti i konstruktivni dionici našeg društva, poručila je predsjednica saborskog Odbora za obitelj Vesna Vučemilović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!