12:43 / 02.12.2019.

Autor: HRT

Odbor za obranu dao pozitivno mišljenje opremanju HV-a helikopterima Black Hawk

Foto: arhiva, Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: arhiva, Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sutra u Londonu počinje dvodnevni summit NATO-a na koji putuju premijer i ministar obrane.
Saborski Odbor za obranu dao je u ponedjeljak jednoglasno pozitivno mišljenje opremanju Hrvatske vojske (HV) novim helikopterima Black Hawk.

Nabavom helikoptera Black Hawk UH 60 M osigurat će se nove sposobnosti važne za daljnji razvoj i modernizaciju Hrvatske vojske i za daljnju izgradnju sustava domovinske sigurnosti, priopćilo je Ministarstvo obrane. 

Ti bi se helikopteri, navodi Ministarstvo, koristili za ispunjenje sve tri misije HV-a, a to su zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta, sudjelovanje u međunarodnim misijama i operacijama te pomoć civilnim institucijama i drugim tijelima, zaštita i nadzor državne granice, traganje i spašavanje, hitni medicinski i strateški prijevoz. Također, opremanje je značajno radi veće interoperabilnosti sa saveznicima i većeg spektra operativne uporabe.

U skladu s nužnim prelaskom na zapadnu tehnologiju, HV se oprema novim helikopterima Black Hawk zapadne proizvodnje. Uporišta za takvo opremanje su u strateškim dokumentima: Strategiji nacionalne sigurnosti  i Strateškom pregledu obrane, Nacrtu Dugoročnog plana razvoja Oružanih snaga RH 2021. - 2032., Taktičko tehničkoj studiji i Studiji izvodljivosti te preuzetim NATO Ciljevima sposobnosti.

Odbor je dao jednoglasno pozitivno mišljenje i na konačan prijedlog izmjena Zakona o službi u Oružanim snagama i na Prijedlog zakona o Obalnoj straži RH, navodi MORH.

Hrvatska povećava izdvajanje za obranu

Sutra u Londonu počinje dvodnevni summit NATO-a na koji putuju premijer i ministar obrane. Ondje će preuzeti obvezu da Hrvatska tijekom pet godina poveća izdvajanje za obranu u iznosu od dva posto BDP-a, što je gotovo 9 i pol milijardi kuna godišnje, odnosno povećanje od 40 posto.

Za to je već pripremljen i akcijski plan. U Hrvatskom saboru održana je 30. sjednica Odbora za obranu na kojoj se osim o akcijskom palnu i modernizaciji vojske raspravljalo i o nabavi eskadrile borbenih zrakoplova, za što je prvi natječaj propao.

Na pitanje je li sad pravi trenutak za izdvajanje novca s obzirom na javne službe koje traže povećanje plaća, ministar obrane Damir Krstičević je uoči sjednice saborskog Odbora za obranu rekao da "jedna priča ne isključuje drugu".

- Jasno da se vode razgovori. I jasno da se mora voditi računa i o našim učiteljima, profesorima i njihovim plaćama, koeficijentima. Međutim, ja vjerujem da mi moramo voditi računa i o sigurnosti Hrvatske. Sigurnost naših građana mora biti jedan od prioriteta. NATO je jasno temelj naše sigurnosti uz hrvatsku vojsku. Kao što znate sutra je NATO-ov summit. Konačno je i Hrvatska nakon pet godina napravila nacionalni plan kako doći do 2 posto. Koji su to projekti koji su bitni za opremanje i modernizaciju. Znamo svi skupa kako je bilo 1991. kad je Hrvatska bila brutalno napadnuta velikosrpskom agresijom. Mi nikad više ne smijemo doći u tu poziciju. Jasno da je čovjek ključan. Najvažniji. I znate da smo dosta poradili po pitanju ljudi. Međutim, opet čovjek mora imati sredstva, opremu, naoružanje. Ne da opet idemo u rat, nego da se možemo u svemu tome obraniti. Vidjeli ste koliko se naoružava Srbija. To je ta stvar i o tome moramo voditi računa, istaknuo je Krstičević.

- Prije svega svatko treba raditi što misli da je najbolje. Tako i oni. Mi koji smo tu moramo voditi računa o sigurnosti Hrvatske. I to je naša temeljna zadaća, dodao je.

- Konačno imamo nacionalni plan. U njemu sve piše. Sutra, prekosutra je sastanak. Dio toga je danas već bio u hrvatskoj javnosti. Dio tih projekata koji su bitni za hrvatsku sigurnost - avion, oklopno-borbeno vozilo Patria, tu su helikopteri. Danas imamo sjednicu koja je upravo posvećena modernizaciji, opremanju i jačanju hrvatske vojske, naglasio je.Krstičević o nabavci aviona

- Imali smo prvi proces, blizu smo bili, nismo došli do kraja. Dečki iz međuresornog povjerenstva već četiri mjeseca analiziraju sve moguće opcije, način riješavanja tog pitanja. Oni su na kraju tog procesa. Za 15-ak dana očekuje se da se službeno zatraže ponude od država. Nakon toga države trebaju dati odgovarajuće ponude i vjerujem 2020. godine da ćemo doći do najbolje odluke, istaknuo je.

Na pitanje trebaju li to biti američki avioni, rekao je da to prije svega treba biti moderan zrakoplov zapadne tehnologije, 4. generacije.

Na pitanje hoće li se taj proces završiti do sljedećih parlamentarnih izbora, ustvrdio je: Ja sam optimist! Šundov:  Mi smo kao vojska zahvalni

- Prije svega mi smo zaista kao vojska zahvalni za to što se donira ta politička odluka, vezano za akcijski plan i Vladi i ministru. I jasno smo definirali naše vojne prioritete zajedno s ministarstvom obrane, sa zapovjednicima grana. Moramo voditi računa o uravnoteženom razvoju svih grana: mornarice, zrakoplovstva i kopnene vojske. Mi smo izuzetno zadovoljni. Ja vjerujem da će se taj plan postupno ostvarivati, a posebno je vrijedno i značajno izdvajanje od 20 posto za modernizaciju od ukupne svote koja je predviđena za povećanje proračuna, za potrebe ministarstva obrane i hrvatske vojske, rekao je načelnik Glavnog stožera Mirko Šundov.Zamoljen da komentira kako se govori o 9,5 milijardi, rekao je da je tako u akcijskom planu skrojeno. Dodao je da vjeruje kako će to tako, u skladu s ekonomskim mogućnostima zemlje, biti i provedeno. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!