16:36 / 23.11.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Odbor za obranu raspravljat će o situaciji u vojsci

Franko Vidović

Franko Vidović

Foto: Vijesti / HRT

Predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović najavio je u utorak kako će taj Odbor uskoro raspravljati o stanju u Oružanim snagama RH, odnosno vidjeti koje su posljedice sukoba između predsjednika Republike i ministra obrane.

Sljedeći Odbor ili onaj iza njega, stanje u Oružanim snagama sigurno će biti to jedna od točaka na dnevnom redu, rekao je Vidović nakon današnje sjednice na kojoj je odlučeno o upućivanju Oružanih snaga u sedam mirovnih misija.


Istaknuo je i kako Saboru, vrhovnoj instituciji u državi, nije dano operativno ulaziti u bilo koji dio, pa tako ni u Oružane snage, ali ima nadzornu ulogu.


Element smo nekog nadzora i kontrole kako to sve funkcionira, s tog aspekta, imamo i zakonsku obvezu vidjeti što se događa, koje su posljedice ovoga sukoba, rekao je predsjednik Odbora.

Pojasnio je i što Odbor u tom pogledu može učiniti.


Možemo primiti na znanje situaciju koja je u vojsci, možemo vidjeti posljedice tog sukoba, pa sve iznijeti pred javnost, vjerujem da je ona zainteresirana za stanje u vojsci, kazao je, navodeći kako se na Odboru danas nije govorilo o odnosima ministra i predsjednika.


Kad je riječ o upućivanju hrvatskih vojnika u mirovne misije, Vidović podsjeća da je Hrvatska posljednjih 20-ak godina izgradila imidž države predane međunarodnoj sigurnosti, miru i suradnji u međunarodnoj zajednici, posebice suradnji u okviru NATO saveza i misija koje podržavaju Ujedinjeni narodi.


Ovo su sve misije u kojima Hrvatska sa svojim oružanim snagama već sudjeluje, tako da smo praktički produžili njihov mandat za naredno razdoblje, kazao je predsjednik Odbora koji je odlučivao o upućivanju u mirovne misije u Poljskoj i Litvi, u operaciju potpore miru Sea Guardian u Sredozemlju, operaciju koalicijskih snaga Inherent Resolve, NATO misiju u Iraku, u operaciju EU "EUNAVFOR MED IRINI", te na dužnost u NATO zapovjednoj strukturi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!