15:54 / 23.03.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

O stanju u pravosuđu na saborskom Odboru

U Saboru tri zakonska prijedloga

U Saboru tri zakonska prijedloga

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Saborski Odbor za pravosuđe jednoglasno je podržao prijedlog da se sazove tematska sjednica o stanju u hrvatskom pravosuđu.

Do kraja tjedna bit će izrađen hodogram i prijedlog gostiju, nakon čega se odrediti termin tematske sjednice, izvijestio je predsjednik Odbora Mišel Jakšić (SDP).


Mišel Jakšić je kao moguće goste tematske sjednice naveo ministra pravosuđa Ivana Malenicu, predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu i predsjednika DSV-a Darka Milkovića.

- Iz percepcije javnosti, jasno je da ljudi ne vjeruju u pravosuđe, smatraju da smo država premrežena korupcijom, kazao je Jakšić i istaknuo da o tome treba početi razgovarati i donijeti konkretne prijedloge o tome kako popraviti stanje u pravosuđu.


Kazao je kako treba vidjeti što se događa s kaznenim postupcima koji najviše zaokupljaju hrvatsku javnost. 


- To u puno slučajeva poprima razmjere parodije, od toga da nam se javljaju bjegunci, do toga da sami procesi traju do 20 godina, dodao je.


Ustvrdio je kako je evidentno da se pojavljuje korupcija te kako treba vidjeti i kako funkcioniraju same sudačke granske institucije i sudačke komisije.

Mišel Jakšić (SDP) Predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe

Mišel Jakšić (SDP) Predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL


Jakšić je kazao kako ne bi volio da glavna tema na sjednici bude Zdravko Mamić, istaknuvši kako se njime moraju pozabaviti pravosudni organi. 


- Ne poznajem Mamića, ali očito je dugo godina imao zaštitu sustava, rekao je.


Jakšić očekuje da se Što se istaže medijski napisi s optužbama na račun bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Same optužbe ocijenio je "prestrašnima i udarom na pravosuđe i temelje države."


Dražen Bošnjaković

Dražen Bošnjaković

Foto: HTV / HRT

Odbor o problemima u pravosuđu treba raspravljati kao posebnoj temi


Predsjednik Odbora za Ustav i član Odbora za pravosuđe HDZ-ov Dražen Bošnjaković ocijenio je da problemi koji su u zadnje vrijeme eskalirali u pravosuđu zaslužuju da Odbor o tome raspravlja kao posebnoj temi.


- Sve zajedno izgleda vrlo, vrlo ružno i definitivno to treba istražiti. Uskok je rekao da provodi izvide, a ja sam apelirao da to bude što je moguće brže i da se ne razvlači u dugom vremenskom razdoblju. Svjestan sam da dio izvida ide preko međunarodne pravne pomoći, što je malo sporije, ali sve ono što se može brzo provesti neka se provede, poručio je, komentirajući situaciju vezanu uz Mamićeve optužbe.


Bošnjaković je napomenuo da su već podnesene prijave za provođenje stegovnih postupaka pred Državnim sudbenim vijećem (DSV). Sve se, kaže, ispituje i dobit će neku svoju procesnu dimenziju.


- U kratko vrijeme puno toga se u javnosti pokazalo lošim, što sigurno baca sjenu na funkcioniranje pravosuđa i sigurno doprinosi tome da građani teško mogu imati povjerenje u sustav gdje suci koji sude imaju nekakve veze s okrivljenicima, ocijenio je Bošnjaković.

Rekao je kako nema saznanja da je Mamić financirao predsjedničku kampanju Kolinde Grabar-Kitarović. Dodao je kako Zakon o financiranju stranaka i političkih kampanja predviđa vrlo transparentno objavljivanje svih podataka i otvaranje zasebnih računa iz kojih se vidi što je financirano i tko je financirao.


- Zdravko Mamić može reći bilo što, ali sve to treba provjeriti, istaknuo je Bošnjaković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!