Odbor za pučku pravobraniteljicu predložio Šimonović Einwalter i Hančić

05.03.2021.

10:29

Autor: HRT/Hina

Hrvatski sabor

Hrvatski sabor

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav predložio je u petak Saboru na izbor dvije kandidatkinje za pučku pravobraniteljicu, Tenu Šimonović Einwalter, trenutnu zamjenica pučke pravobraniteljice i Sandru Hančić, samostalnu odvjetnicu.

Nakon što je Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina dao prethodno mišljenje, Odbor za Ustav je glasao o četiri kandidata koji su zadovoljili uvjete javnog poziva.

Marko Bonifačić dobio je jedan glas, Neven Šimac dva glasa, a Sandra Hančić i Tena Šimonović Einwalter po osam glasova članova odbora.

Glasovanje o pučkoj pravobraniteljici očekuje se za dva tjedna, nakon uvrštavanje te točke na dnevni redi i provedene rasprave, najavio je predsjednik Odbora za Ustav Dražen Bošnjaković (HDZ) .

Tena Šimonović Einwalter od 2013. godine je zamjenica pučke pravobraniteljice a radno iskustvo ranije je stjecala u Ministarstvu za europske poslove i Ministarstvu vanjskih poslova.

Pravnica Sandra Hančić bivša je sutkinja Županijskog suda u Bjelovaru, a trenutno je samostalna odvjetnica.

Aktualnoj pravobraniteljici Lori Vidović osmogodišnji mandat istekao je 1. ožujka i ona se nije kandidirala za još jedan mandat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!