16:16 / 19.07.2019.

Autor: HRT

Odbor za rad i mirovinski sustav dao potporu Josipu Aladroviću

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Za imenovanje Aladrovića ministrom glasovalo je sedam članova odbora, a pet je bilo protiv. Aladrović zbog duljine trajanja odbora, kojeg su u 17 sati napustili članovi vladajuće koalicije, nije mogao biti izbran "u paketu" s drugim ministrima.
Prije nego što je Hrvatski sabor potvrdio Josipa Aladrovića za ministra rada i mirovinskog sustava, njegovo su imenovanje većinom glasova predložili članovi saborskog Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo ističući da je kao ravnatelj HZMO-a stekao vrijedna upravljačka iskustva.

- Plenković: Rekonstrukcija Vlade je dobro osvježenje 
-
Prve izjave budućih ministara- video
- Otvoreno o rekonstrukciji Vlade

Za imenovanje Aladrovića ministrom glasovalo je sedam članova odbora, a pet je bilo protiv. Aladrović zbog duljine trajanja odbora, kojeg su u 17 sati napustili članovi vladajuće koalicije, nije mogao biti izbran "u paketu" s drugim ministrima.

Predstavljajući kandidata za ministra rada i mirovinskog sustava, Plenković je rekao da je Aladrović bio ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO). Istaknuo je kako Aladrović, iako jedan od najmlađih ministara, ima upravljačko iskustvo s velikim brojem zaposlenika  i velikom količinom sredstava koja su mu na raspolaganju.

- Njegova zadaća u budućnosti bit će nastaviti s provođenjem aktivnih mjera zapošljavanja", naglasio je. Rekao je i da su te mjere, kao i ukupan gospodarski rast, dovele do stvaranja više od sto tisuća novih radnih mjesta u dosadašnjem mandatu njegove vlade. Također, nezaposlenost je rekordno niska što predstavlja kvalitetan ulog za daljnji Aladovićev rad, dodao je.

Plenković je podsjetio i da je u njihovu mandatu prosječna plaća narasla za 749 kuna neto, minimalna plaća porasla za 23,5 posto i sada iznosi 588 kuna više, odnosno 3000 kn neto. Istaknuo je i da su mirovine povećane za 7,54 posto, a od 1. srpnja, temeljem mirovinske reforme, najniže mirovine će rasti još dodatnih 3,13 posto.

Naglasio je kako od Aladrovića očekuje da bude akter koji će obnoviti socijalni dijalog i reaktivirati rad Gospodarsko- socijalnog vijeća (GSV) te kvalitetno pripremati Hrvatsku za predsjedanje Europskom unijom u svom resoru.

Aladrović je potvrdio da će u svom mandatu obnoviti socijalni dijalog te rad GSV-a. Istaknuo je i da su u zadnje tri godine povukli oko 6,5 milijardi kuna za mjere aktivnog zapošljavanja što je rezultiralo sa 103.000 zaposlenih više i stopom zaposlenosti od 65,9 posto.

Također je najavio da će revidirati rad Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZZ) jer će povećavati kompetencije zaposlenih i nezaposlenih kako bi podigli konkurentnost domaće radne snage i hrvatskog gospodarstva.

Vezano uz mirovinski sustav, rekao je da su u proteklom razdoblju za 7,54 posto podigli mirovine te zbog pozitivnih makroekonomskih pokazatelja očekuje njihov daljnji rast. Najavio je od 1. srpnja podizanje najniže mirovine za 3,13 posto za 250.000 umirovljenika te će i dalje biti u dijalogu sindikatima umirovljenika.

Aladrović je rekao i da su u zadnje tri godine značajno povećana odobrena i realizirana sredstva iz Europskog socijalnog fonda.

Predsjednik Odbora za rad i mirovinski sustav Gordan Maras i oporbeni članovi odbora upozoravali su pak na afere bivših ministara te podsjetili kako za bivšeg ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića socijalni dijalog među socijalnim partnerima bio nizak, a da je 750.000 građana dalo svoj potpis za referendum o predloženoj mirovinskoj reformi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!