Odbor za ratne veterane u Šibeniku: projekt uspostave veteranskih centara

21.09.2022.

16:45

Autor: P.F./Hina

Veteranski centar u Šibeniku

Veteranski centar u Šibeniku

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Saborski Odbor za ratne veterane održao je tematsku sjednicu u Veteranskom centru u Šibeniku, čijim se uslugama koristilo ili se koristi oko 300 branitelja. Na sjednici je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved predstavio projekt uspostave veteranskih centara u RH.

U Veteranskom centru u Šibeniku branitelji se od lipnja koriste mnogim uslugama i programima te dobivaju pomoć psihologa, sociologa, fizioterapeuta, kineziologa i radnih terapeuta.

Potpredsjednik Vlade i ministar Tomo Medved rekao je da se planiraju otvoriti četiri veteranska centra od kojih je jedan, onaj u Šibeniku, otvoren u lipnju, a prema iskustvu korisnika, ocijenjen je najvišom ocjenom.

- U skladu s predviđenom dinamikom, završavamo aktivnosti uređenja Veteranskog centra u Sinju, gdje traje i postupak odabira zaposlenika, te će do kraja godine centar u Sinju biti stavljen u funkciju, najavio je.

Medved je dodao da radovi na centrima u Petrinji i Daruvaru idu prema planu te da će sva četiri centra moći primiti oko 10.000 korisnika, a najavio je i da Vlada namjerava nastaviti s mrežom izgradnje centara u Hrvatskoj.

Na tematskoj sjednici u Šibeniku, kojom je predsjedao Josip Đakić, bilo je riječi i o novom Zakonu o uspostavljanju ustanova za trajni boravak hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu koji su u potrebi, a za koje je nužno osigurati takav oblik potpore. Ministar je rekao kako vjeruje da će taj zakon Hrvatskom saboru biti dostavljen i potvrđen do kraja godine.

U međuvremenu, rekao je ministar, radi se na pronalaženju lokacija za te ustanove i na analizi stanja po županijama i definiranju potreba branitelja za trajnim boravkom.

Na tematskoj sjednici, osim saborskih zastupnika, članova Odbora za ratne veterane, sudjelovali su i ravnatelj Veteranskog centra Šibenik Goran Pauk, gradonačelnik Šibenika Željko Burić, šibensko-kninski župan Marko Jelić te ravnatelj Doma hrvatskih veterana Lipik Josip Lucić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!