09:58 / 06.02.2019.

Autor: D.M./P.F./HRT

Odbor za Ustav odbacio raspisivanje dvaju referenduma

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvoje Zekanović na početku sjednice zatražio je da predstavnici inicijative na početku iznesu svoje stavove. Odbijen je, jer to nije po Poslovniku.
Nakon burne rasprave saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav s 11 glasova ZA i jednim protiv donio je zaključak kojim se utvrđuje da nisu ispunjeni uvjeti za raspisivanje dvaju državnih referenduma - inicijativa Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj.

Predstavnici dviju inicijativa prisustvovali su sjednici, ali bez prava govora. Nezadovoljni odlukom Odbora za Ustav na konferenciji za novinare otkrili su svoje daljnje planove. Rekli su da se ne dopušta promjena izbornog sustava te da su HDZ i SDP za daljnje funkcioniranje političkog sustava koji je korumpiran. Obratit će se Europskom sudu za ljudska prava.

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav na sjednici je raspravljao o Izvješću o provedenoj provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa birača te zakonitosti postupka prikupljanja potpisa birača za raspisivanje državnog referenduma građanskih inicijativa 'Narod odlučuje' i 'Istina o Istanbulskoj', o izmjeni članka 72. Ustava te o dopuni istog članka.

- Kuščević: Zbog krivotvorenja potpisa na potezu policija i DORH
- "Narod odlučuje" traži neovisnu reviziju potpisa za referendum

Hrvoje Zekanović na početku sjednice zatražio je da predstavnici inicijative na početku iznesu svoje stavove. Odbijen je, jer to nije po Poslovniku.

- Nemam namjeru voditi ispraznu raspravu o broju potpisa, već želim naglasiti da se radi o referendumskim inicijativama koje su bile usmjerene protiv nekoliko ranjihvih skupina društva - žena i nacionalnih manjina. Da su prikupili dovoljno potpisa tražio bih od Ustavnog suda da mišljenje o referendumima koji se smiju raspisati ili ne, kazao je Peđa Grbin

- Ako je OIB ispravan, mogli smo utvrditi ime i prezime kod 'nečitko upisanih podataka. Ovakvo izvješće, bez osoba iz građanskih incijativa i nevladinih udruga, nije vjerodostojno tijelo koje je neovisno moglo utvrditi koji su potpisi pravovaljani. Ovaj Odbor trebao bi predložiti Saboru da se izvrši ponovna provjera neispravnih potpisa uz sudjelovanja građanskih inicijativa i nevladinh udruga, smatra Robert Podolnjak.

- Kod vas se pravo prilagođava potrebama politike a da prije toga ne deklarirate svoju politiku, odgovorio mu je Milorad Pupovac. Podolnjak mu je napomenuo kako nije govorio o nikome osobno, nego o nečitkim potpisima koje nitko nije vidio.

- Odbor za Ustav danas ima jednu jedinu zadaću, ustvrditi jesu li građanske inicijative prikupile 10% potpisa birača. Ne bih se složio s kolegom Grbinom da Sabor nema takve ovlasti bez dopuštenja Ustavnog suda RH.  Vlada je ustvrdila da nije prikupljen dovoljan broj potpisa, a Sabor joj je dao tu mogućnost, rekao je HDZ-ov Branko Bačić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!