07:09 / 20.06.2018.

Autor: M.M./Hina

Odbor za Ustav pozvao Vladu da provjeri potpise inicijative "Narod odlučuje"

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U tijeku je sjednica saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav na čijem su dnevnom redu referendumska pitanja građanske inicijative "Narod odlučuje" za promjenu izbornog sustava.
Saborski Odbor za Ustav zaključkom je saboru predložio da potpise građanske inicijative "Narod odlučuje" za raspisivanje referenduma o izbornom sustavu pošalje Vladi na provjeru broja i vjerodostojnosti potpisa, a od Vlade traže i da provjeri jesu li potpisi prikupljani u skladu sa Zakonom o referendumu. 

To je prvi korak postupanja Sabora što se tiče referendumske inicijative, a iako je predsjednik Odbora Željko Reiner istaknuo da je riječ o protokolarnoj odluci, nije se mogla izbjeći rasprava o sadržaju inicijativa. 

Raspravu je otvorio Peđa Grbin podsjetivši kako je današnja rasprava više proceduralnog karaktera. No, nemoguće je ne osvanuti na njen meritum, dodao je. Ponovio je stav SDP-a da je ovo referendum kojima se jednom dijelu građana RH koji žive u RH-a, koji u RH plaćaju porez želi uskratiti dio prava zbog toga što su pripadnici nacionalnih manjina. Za nas je to potpuno neprihvatljivo i to je naš stav, istaknuo je Grbin. 

SDP će podržati zaključak u kojem se od Vlade traži utvrđivanje broja potpisa i jesu li vjerodostojni. No, Klub zastupnika SDP-a tražit će očitovanje Ustavnog suda o pitanjima na oba referenduma - i onogo izmjenama izbornog sustava i o Istanbulskoj konvenciji.

Grbin i Robert Podolnjak (Most) složili su se da u predloženom zaključku nedostaje rok za provjeru broja potpisa. On nije definiran zakonom, ali smatram da bi primjereni rok trebalo odrediti, rekao je Podolnjak. 

Grbinu je replicirao Hrvoje Zekanović (Hrast) ustvrdivši da su njegovi stavovi legitimni. No, ovdje zanemarujemo da bilo koji pripadnik neke nacionalne manjine može biti izabran na listi bilo koje stranke u Hrvatski sabor i to njima nitko ne osporava. Radi se o posebnim pravima koje nacionalne manjine imaju. U vašoj stranci ima jako puno pripadnika nacionalnih manjina i svatko od ima pravo biti izabran. Kad govorimo o zaštiti manjina i diskriminaciji, jedino je hrvatski narod diskriminiran jer ne može biti izabran na manjinskoj listi, može biti izabran samo na općoj listi. I to je meritum cijele priče. A to da vama i nekima drugima odgovara da ima nekoliko zastupnika nacionalnih manjina s posebnim zakonom, to je legitimno ali nije pošteno prema hrvatskom narodu, istaknuo je Zekanović.

Milorad Pupovac je rekao kako neće ulaziti u meritum ove inicijative. Ono o čemu želim govoriti je kampanja koja je vođena. Ova referendumska inicijativa proizvela je iznimno štetne, pa u nekim segmentima i veoma zabrinjavajuće posljedice kako po zastupnike nacionalnih manjina tako i ostale pripadnike nacionalnih manjina u RH, a time i po ustavno-političku stabilnost i temeljne vrijednosti Ustava RH kao što je tolerancija i nacionalna ravnopravnost, rekao je Pupovac. Brine ga što nitko od nadležnih institucija nije reagirao. 

Milorad Batinić (HNS) rekao je kako se njegova stranka ne protivi referendumskim inicijativama, no sadržaj referendumskih pitanja inicijative "Narod odlučuje" apsolutno im je neprihvatljiv. To smo nekoliko puta kazali i  ukoliko dođe na ovaj odbor tražit ćemo da se pokrene pitanje ustavnosti ovih pitanja. Prema našem tumačenju, referendumska pitanja su protuustavna.

Branko Bačić (HDZ) složio se s mišljenjem većine članova odbora rekavši kako se, prema njegovom mišljenju, radi o inicijativi koja bi u slučaju da bude provedena kroz Ustav RH značajno smanjila dosegnuta prava nacionalnih manjina. S druge strane mijenjala bi arhitekturu Hrvatskog sabora jer bi proizvela dvije skupine zastupnika u Hrvatskom saboru - jednih koji bi imali puni mandat odlučivati o svim pitanjima i druga skupina koja to pravo ne bi imala, rekao je Bačić.

Predstavnici građanske inicijative "Narod odlučuje" prošlog tjedna su tajniku Hrvatskog sabora Davoru Orloviću i Povjerenstvu za preuzimanje knjiga s potpisima za raspisivanje referenduma predali 38 kutija s 405.342 potpisa za referendumsko pitanje o promjeni izbornog zakonodavstva te 407.469 potpisa za pitanje kojim se zastupnicima nacionalnih manjina oduzima pravo da odlučuju o Vladi i državnom proračunu.

Sjednicu će održati i saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost na kojoj bi se pobliže trebalo znati o rezultatima natječaja, odnosno kandidaturama pristiglim na javni poziv za imenovanje predsjednika i šest članova Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!