14:37 / 23.10.2019.

Autor: HRT

Odbor za veterane: Bez općeg oprosta za ratne zočince

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Đakić je najavio da će odbor tražiti osnivanje specijaliziranih odvjetništava za progon ratnih zločinaca na područjima gdje su zločini počinjeni.
Predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Josip Đakić izjavio je nakon zatvorene tematske sjednice o izvješćima Državnog odvjetništva za prošlu i pretprošlu godinu da nisu zadovoljni što su općim oprostom zahvaćeni i počinitelji ratnih zločina.

- Jelenić: DORH predano i kvalitetno radi na predmetima ratnih zločina

- Izvješća smo primili na znanje i donijeli zaključak da predlažemo Ministarstvu pravosuđa izmjene i dopune Zakona o radu državnih odvjetništava kako bi osnovalo specijalizirana odvjetništva za progon ratnih zločinaca na teritorijima gdje su zločini počinjeni, izvijestio je Đakić nakon dvosatne sjednice. Poručio je da se iz cijele rasprave može zaključiti da postoji još puno prostora za procesuiranje onih koji su počinili ratne zločine, da nema dovoljno alata i specijaliziranih timova, čije će formiranje tražiti od Ministarstva.

Đakić: Ima još puno prostora za procesuiranje počinitelja ratnih zločina

- Tražili smo da se još jednom preispita može li opći oprost biti primijenjen na djela za koja postoje evidentirana, potpisana svjedočanstva i putem svjedoka koji su napisali knjige poput knjige o vukovarskim stratištima u pekari, Ovčari ili Veleprometu 'Dimenzije zločina počinjene u Vukovaru 1991. godine', kao i za zločine koji su počinjeni i opisani u knjizi 'Sunčica'. Te dvije knjige smo danas izrijekom spomenuli jer su u njima jasna svjedočanstva o zločinima za koje smatramo da nisu procesuirana, rekao je Đakić.

Jelenić: Zakon o oprostu od prije skoro 10 godina

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić nakon sjednice novinarima je kazao da "kada govorimo o onome što je primijenjeno prema Zakonu o oprostu, govorimo o vremenima od prije skoro deset godina".  Rasprava na sjednici bila je konstruktivna, poticajna i nije se, što je prirodno, ograničila na rad odvjetništava samo ove dvije godine jer ratni zločini su nešto s čime se Državno odvjetništvo bavi 27 godina i sigurno će se time s jednakom ustrajnošću i predanošću nastaviti baviti i ubuduće, poručio je.

Brkić: Naći rješenje da nam djeca ne budu opterećena

HDZ-ov Milijan Brkić ocijenio je da ne mogu biti zadovoljni izvješćima, pri čemu, pojašnjava, ne govori konkretno o radu glavnog državnog odvjetnika nego o tome da nitko u državi ne može biti zadovoljan razinom rješavanja pitanja ratnih zločina. Upitan tko zakazuje, odgovorio je da "cijela država treba naći adekvatan alat, instrument i način kako da se ta problematika konačno riješi i da se okrenemo budućnosti da i naša djeca ne budu opterećena s time".

- Uvijek slušamo istu priču, fali financija, ustroj, preustroj, nova tijela koja će istraživati ratne zločine, a u biti se ništa ne poduzima i očito će i dalje ratni zločinci slobodno šetati i po Vukovaru i po Škabrnji i ostalim dijelovima Hrvatske. Nisam podržao izvješće glavnog državnog odvjetnika, kazao je Mostov Miro Bulj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!