Odbor za medije raspravljao o HRT-u

18.05.2023.

Zadnja izmjena 18:50

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/P.F/HRT/IMS

Nina Obuljen Koržinek i Robert Šveb

Nina Obuljen Koržinek i Robert Šveb

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Ima li na HRT-u cenzure - o toj je temi raspravljao saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije, na inicijativu trećine članova, i to iz oporbe. Povod sjednice, među ostalim, intervju je bivšeg HRT-ova novinara Dragana Nikolića, koji je dao nakon odlaska s javnog servisa. Mišljenja o navodnoj cenzuri, iznesena na sjednici Odbora, potpuno su suprotstavljena.

Iako pozvan, Dragan Nikolić na sjednicu nije došao. Članovima Odbora u pismu je, među ostalim, poručio da razdoblje rada na HRT-u iza njega, pa tako i tema cenzure. No, zato je glasna bila oporba.

- O cenzuri na HRT-u govorili su svojim priopćenjima i javnim istupima strukovne udruge, posebno Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske. Cenzuru su potvrdile i 3 sudske presude u slučaju tužbe HRT-a protiv ovdje prisutnog Hrvoja Zovka, rekla je Mirela Ahmetović, potpredsjednica Odbora za informiranje, informatizaciju i medije (SDP).

- Ipak se ovdje meni stvara dojam o pokušaju pritiska na uredničke slobode HRT-a. Na HRT-u nema cenzure, niti je HRT ikad tužio niti bio tužen za cenzuru. Osim zakonskih procedura za prijavu cenzure, na HRT-u postoji jasno definirani interni postupak prijave cenzure koji vodi Etičko povjerenstvo, rekao je glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb.

U fokusu rasprave emitiranje dokumentarca koji je Nikolić u intervjuu spominjao baš u kontekstu cenzure. Vladajućima nije jasno kako se cenzura može odnositi na emitirani sadržaj.

- Ovdje se predlaže, po meni, kako ja na to gledam, uvođenje jedne prakse, a Sabor je, u prvom redu, političko tijelo, da političko tijelo arbitrira i mikromenadžerira u pitanjima koje su u ovlasti javne televizije i njenih urednika, rekao je Mario Kapulica, član Odbora za informiranje, informatizaciju i medije (HDZ).

Svoje je stajalište iznio i Hrvoje Zovko, novinar HRT-a i predsjednik HND-a.

- Nadam se da neću biti cenzuriran kao što je to bilo prije četiri godine na istom odboru. Tada je, ako se ne varam, gospodin Mikulić sjedio na čelu odbora. I tada je gospodin Kazimir Bačić bio, pričali smo o tužbama i o cenzuri, rekao je Zovko.

- Taj nekakv intervju gospodina Nikolića, pa nećemo govoriti o njemu, iako bi se i o njemu moglo nešto reći. I on je bio zamjenik glavnog urednika IMS-a, je li bio? Je. Bio je u vremenu kada bih i ja mogao nešto reći. Ja sam bio oporebni zastupnik tad, ali nismo povlačili pitanje cenzure, istaknuo je Josip Borić, predsjednik Odbora za informiranje, informatizaciju i medije (HDZ).

Gledali su zastupnici i korak naprijed.

- Moramo nakon sljedećih izbora promijeniti Zakon o HRT-u. Ja se slažem da to ide na povijesni konto, na minus SDP-u, način na koji je taj zakon promijenjen, smatra Nino Raspudić, član Odbora za informiranje, informatizaciju i medije (Most).

Zamjerke na zakon ima i resorna ministrica, koja nije suglasna s načinom na koji je sazvana današnja sjednica.

- Samo jedno nemušto pismo udružene oporbe, koja nastupa, vidimo, o svim ovim temama zajedno, stalno. I ja je ne mogu shvatiti nikako drugačije nego kao nasrtaj na neovisnost, profesionalnost HRT-a i pokušaj zastrašivanja profesionalnih novinara i urednika koji na HRT-u odgovorno rade svoj posao, rekla je Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija.

Odbor je završio bez izglasanog zaključka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!