Odgađa se početak drugog polugodišta u nekim školama SMŽ-a

16:18 / 13.01.2021.

Autor: T.V./Hina

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Situacija sa školama na području Sisačko-moslavačke županije sve je samo ne lijepa, rekao je ministar Fuchs te dodao da se radi na rješavanju pitanja početka drugog polugodišta, potvrdivši da će njegov početak u nekim školama biti odgođen.
Situacija sa školama na području Sisačko-moslavačke županije sve je samo ne lijepa, rekao je u srijedu ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs te dodao da se radi na rješavanju pitanja početka drugog polugodišta, potvrdivši da će njegov početak u nekim školama biti odgođen.

➡️ Posljedice potresa - najnovije informacije
➡️ Koronavirus - 1135 novih slučajeva, preminulo 26 osoba
➡️ Koliko je školskih objekata pregledano nakon potresa?

➡️ Fuchs: U školi učenici do 4. razreda osnovne i budući maturanti, ostali online

- Oko 460 đaka nema pristup internetu, za njih se ide u osiguravanje sim-kartica, oko 10 posto, odnosno nešto više od 1400 učenika nije više na tom području, nego se nalaze negdje drugdje. Devet škola neće se moći obnoviti, trebat će ih srušiti i napraviti nove. Imamo 19 škola koje će se moći obnoviti, 22 škole koje nisu stradale i koje su sigurne, naveo je Fuchs u izjavi novinarima nakon predstavljanja nove opreme Seizmološke službe pri Geofizičkom odjelu PMF-a.

Podaci se prikupljaju svakodnevno, a Ministarstvo na tom području ima svoje timove, dodao je te potvrdio da će u nekim školama početak nastave u drugom polugodištu biti odgođen, a tu je odgodu za sada zatražilo osam škola.

- Naravno da ćemo udovoljiti svim željama i prijedlozima koji nam službeno dolaze s terena i nadam se da će, što se izvođenja nastave tiče, sve biti u okviru onoga što je predviđeno školskim programom, dodao je Fuchs.

Pretpostavlja da će biti riječ o barem dva tjedna odgode, a ako budu zatražili i više, onda će se, rekao je, u razgovoru vidjeti na koji je način to moguće nadoknaditi, s obzirom na to da se nastava koja se ne izvede mora nadoknaditi.

Neke stvari će se, dodao je, "posložiti u hodu, poput dodatnih potpora, poglavito maturantima na tom području, i imamo ideja kako ćemo to napraviti".

- Razmišljamo i osiguranju psihološke pomoći, mogućem izvođenju nastave i u nekim kontejnerima na određenim punktovima izvan gradova, izvan Petrinje i Gline, ali to možemo napraviti tek nakon što dobijemo cjelovite podatke, dodao je ministar.

Sindikat hrvatskih učitelja u srijedu je priopćio da je u tijeku potpisivanje peticije za odgodu nastave u Sisačko-moslavačkoj županiji te da ju je u manje od 24 sata potpisalo više od 4000 potpisnika. Peticiju su pokrenuli učitelji i nastavnici zaposleni u školama na području županije, a njome se traži odgoda nastave uživo i na daljinu za minimalno dva do četiri tjedna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!