16:52 / 12.03.2020.

Autor: I.D./HINA

Odgađaju se kontrolni pregledi u bolnicama; stroži režim za osoblje i pacijente

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

KBC Zagreb odgađa kontrolne preglede koji nisu neophodni, Splitski KBC ozbiljno razmišlja o smanjenju hladnog pogona, iz KBC-a Rijeka pozvali su pacijente da na ambulantne kontrole dolaze u točno naručeno vrijeme.
Zbog koronavirusa u KBC-u Zagreb odgađaju se kontrolni pregledi koji nisu neophodni, u splitskom KBC-u razmišljaju o obavljanju samo hitnih operacija, a u KBC-u Sestre milosrdnice donijeli su upute kojima uvode strogi režim za osoblje i pacijente.

KBC Zagreb odgađa kontrolne preglede koji nisu neophodni, a pacijenti će biti obaviješteni o novim terminima pregleda, doznaje se u četvrtak od pomoćnika ravnatelja KBC-a Milivoja Novaka.

Ozbiljno razmišljaju o smanjenju hladnog pogona

Splitski KBC s obzirom na situaciju sa širenjem koronavirusa ozbiljno razmišlja o smanjenju hladnog pogona, doznaje se od pomoćnika ravnatelja KBC-a Antona Marovića.

- U ovom trenutku ambulantne liste čekanja nisu reducirane, ali s obzirom na virus i na stanje s lijekovima, koje je nepovoljno u cijeloj zemlji, ozbiljno razmišljamo da operacijski program ukinemo, te da se obavljaju samo hitne operacije, kaže Marović.

Iz KBC-a Rijeka pozvali su pacijente da na ambulantne kontrole dolaze u točno naručeno vrijeme, kako bi se izbjegle gužve u čekaonicama i smanjio rizik od prijenosa zaraze koronavirusom i drugih bolesti.

Prema preporuci Nacionalnog stožera civilne zaštite, u bolnicama su od prije 14 dana zabranjene posjete bolesnicima, a bolnice obavljaju pripreme za slučajeve zbrinjavanja oboljelih od koronavirusa.

Povjerenstvo za upravljanje postupcima vezanim uz zbrinjavanje oboljelih od koronavirusa u KBC-u Sestre milosrdnice danas je donijelo upute o postupanju kojih se treba bezuvjetno pridržavati na sve 3 lokacije te ustanove.

Od svih klinika, zavoda i odjela traži se smanjivanje broja dijagnostičkih i laboratorijskih usluga, specijalističkih pregleda i operacija, zaključavanje odjela, postroženje kretanja u krugu bolnice, zabrana posjeta pacijentima.

Pacijenti koji dolaze pod sumnjom na koronavirus zbrinjavat će se u izolaciji Objedinjenog hitnog bolničkog prijema do transporta u Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihanović".

Radi kontroliranog ulaza pacijenata i osoblja uvodi se 24-satno zaključavanje odjela, postroženje kretanja u krugu bolnice i stroga zabrana posjeta pacijentima, koji ne smiju napuštati odjele osim u pratnji na dijagnostičke pretrage.

Preporuka je svim zaposlenicima bolnice da ne putuju izvan granica Hrvatske, a ako su ipak putovali obavezni su to prijaviti. Također su imenovane odgovorne osobe u bolnici te je propisan način komunikacije s javnošću, a svi zaposlenici su pozvani da ne šire dezinformacije, kako bi se izbjeglo širenje bespotrebne panike.

Ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Mario Zovak kaže da tijekom idućih dana planiraju osloboditi dio bolničkih kapaciteta za slučaj pogoršanja situacije s koronavirusom.

- Pritom ću dati upute o odgodi nekih dijagnostičkih i terapijskih postupaka. Naravno, radi se o 'hladim', nehitnim procedurama, što neće ugroziti zdravlje naših pacijenata. Štoviše, inzistiranje na operacijskom zahvatu pacijenta u poslijeoperacijskom tijeku čini ga slabije pokretljivim i imunološki slabijim", rekao je.

Šator ispred KBC-a za prvu trijažu prije ulaska u bolnicu

Zovak pritom kao primjer navodi da se, recimo, operacijsko liječenje hernija i proširenih vena može odgoditi za nekoliko tjedana ili mjeseci bez rizika po pacijente.

- Siguran sam da će naši pacijenti shvatiti ozbiljnost situacije i opravdanost mjera. Time istovremeno štitimo pacijente koji trebaju hitne operacije, oboljele od zloćudnih bolesti itd, navodi Zovak.

Ispred KBC-a Sestre milosrdnice postavljen je šator za slučaj da se u bolnici pojavi osoba sa sumnjom na koronavirus, kako bi se tamo obavila prva trijaža prije nego osoba uđe u bolnicu. Time se, objašnjava Zovak, želi spriječiti ponavljanje slučaja iz KB-a Dubrava, gdje je ulazak osobe sa sumnjom na virus izazvao privremeno zatvaranje hitnog prijema.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!