16:20 / 27.04.2022.

Autor: Dominique Bratović-Vela/T.V./Dnevnik/HRT

Odgojitelji prosvjedovali u šest hrvatskih gradova

 U Rijeci organizirano mirno okupljanje odgojitelja i zaposlenih u vrtiću zbog novog Zakona

U Rijeci organizirano mirno okupljanje odgojitelja i zaposlenih u vrtiću zbog novog Zakona

Foto: Nel Pavletic / PIXSELL

Dok se u Saboru raspravljalo o konačnom prijedlogu Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, na Trgu svetog Marka, istodobno i u Splitu, Rijeci, Osijeku, Puli i Čakovcu okupili su se predstavnici sindikata i strukovnih udruga odgojitelja i zaposlenih u vrtićima. Nezadovoljni su time što se, kažu, Zakon do sada mijenjao šest puta, a nijedna promjena nije donijela ono što je tražila struka.

Još ima prostora da se poboljša zakon, poručili su odgojitelji ispred sabora. A baš prostora u vrtićima često nedostaje.

- Nemojte na 40 m2 stavljati 22 jasličara, 30 petogodišnjaka ili 30 šestogodišnjaka, poručila je Božica Žilić, Sindikat obrazovanja, medija i kulture.

Slične poruke stigle su i s okupljanja u 6 drugih gradova.

Veći obuhvat djece u vrtićima na koji se država obvezala, ističu, ne može se postići preko noći.

- Zato se sada u raznim vrtićima rade prenamjene u potkrovljima, skladištima, kotlovnicama kako bi se tamo primila djeca, rekla je Ingrid Čavić, dopredsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture, Rijeka.

- Želimo ravnopravnost, jednakost i apsolutni boljitak za našu djecu, poručila je Jelena Draksler, udruga SIDRO, Osijek.

Dok uvjeti rada i plaće najstručnijim odgojiteljima u EU-u, čime se i ministar hvali, ovise o lokalnim proračunima, to stvara diskriminaciju, a ne prilike.

- Mi imamo u ovom trenutku 1600 osnivača, to znači 1600 kolektivnih ugovora i pregovaranja, 1600 različitih osnovica, različitih koeficijenata, reda nigdje, ističe Katarina Turković Gulin, predsjednica udruge SIDRO!"

Ministar obrazovanja poručio je okupljenima - kriva sam adresa za prosvjed, a ulaganja u sustav nikad nisu bila veća.

- Ovakvo prosvjedovanje, mogu shvatiti samo kao politički pritisak u trenutku kad smo objavili javni poziv za izgradnju, dogradnju vrtićkih kapaciteta na cijelom području RH, rekao je ministar Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

U petak se u Saboru glasa o konačnom prijedlogu Zakona.

Odgojitelji se nadaju da će biti prihvaćen barem dio od 30 amandmana koje će u njihovo ime predložiti zastupnici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!