10:29 / 08.01.2021.

Autor: Studio 4/IMS/A.P.C./I.Z./HRT

Odgoda skidanja zvonika sisačke katedrale, skinut samo križ

Foto: Edina Zuko/PIXSELL

Foto: Edina Zuko/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Koordinator Sisačke biskupije Davor Vrbanek rekao je za HTV da će se najprije osigurati zidovi zvonika, a onda će vatrogasci i stručnjaci vidjeti hoće li moći "kapu" zvonika ukloniti u jednom komadu.
Danas je trebalo početi uklanjanje zvonika sisačke katedrale, koji se nakon potresa od 6,2 prema Richteru pomaknuo za 23 cm, a njegova je statika dodatno narušena drugim jakim potresom te svaki mali udar otežava stanje i prijeti sigurnosti građana. Ipak, uklanjanje je odgođeno zbog nepovoljnih vremenskih prilika. Skinut je samo križ.

➡️ Posljedice potresa - najnovije informacije

U četvrtak je počeo složeni postupak skidanja teško oštećenoga crkvenog tornja na sisačkoj katedrali Uzvišenja sv. Križa.

Riječ je o zahtjevnom zahvatu jer je radove zbog opasnosti nužno obavljati samo s vanjske strane tornja uz pomoć golemih dizalica.

U akciji sudjeluju vatrogasci kojima su pridružili kolege iz Zagreba, koji su sličan posao obavili i na zagrebačkoj katedrali. Nažalost, zbog lošeg vremena, radovi su se morali odgoditi, a s tornja je skinut samo križ.

- Iako je skidanje tornja bilo predviđeno za jutros u 8 sati, sve je zakomplicirala kiša koja pada od jutros. Vatrogascima otežava i ovako zahtjevan zadatak. Cijeli se toranj pomaknuo za 23cm te predstavlja opasnost i za prolaznike te za susjedne kuće. Po svemu sudeći toranj bi se trebao spuštati u subotu ili u nedjelju, ali to opet ovisi o vremenskim prilikama, javila je u podnevnom Dnevniku s terena naša reporterka Tamara Marković.

Toranj će nastojati skinuti na način da će ga pokušati omotati, a potom spustiti na tlo.

- S obzirom da su svaki dana podrhtavanja i potresi, postoji realna mogućnost i opasnost da toranj padne. Ako bi do toga došlo, to bi tek bila tragedija. Sve okolne zgrade bi se urušile, građevina je visoka 45 metara, u slobodnom padu bi to izazvalo puno veću štetu, kaže velečasni Davor Vrbanek iz Sisačke nadbiskupije.

- Krećemo s križem, a onda ćemo probati i cijeli toranj u komadu skinuti dolje, govori vatrogasac Marko Adovčić iz JVP Zagreb, a koji radi na skidanju tornja.   - Gurtne ćemo provući na isti način kao što se i tamo napravilo, osigurat će se prije kao što se i tamo radilo. Prva faza nam je čišćenje šute da ne bi palo dolje krovište je već dosta oštećeno pa ćemo to izbjeći. Odradit ćemo maksimalno iz košare, dosta je nestabilna konstrukcija, moramo izbjegavati uopće ulazak unutra, dodaje njegov kolega iz JVP Zagreb Alen Hertl.

Inače, u sisačkoj crkvi srušen je i svod iznad orgulja i kora, pa je ona neupotrebljiva, a upitna je i njezina daljnja sudbina. 

Crkva je izgrađena u prvoj polovici 18. stoljeća, o čemu svjedoče zapisi u kanonskim vizitacijama od 1702. do 1760. godine, kada je izgrađen zvonik.

Nakon potresa 1909. godine staro barokno pročelje zamijenjeno je novim, izvedenim u neoklasicističkome stilu s detaljima secesije.

Nakon što je bila oštećena i tijekom Domovinskog rata, crkva je detaljno obnovljena, a katedralom je proglašena 5. prosinca 2009., kada je papa Benedikt XVI. ponovno utemeljio Sisačku biskupiju s biskupom Vladom Košićem na čelu.

Ranije jutros u Studiju 4 gostovao je velečasni Vrbanek i govorio o situaciji u katedrali, dok se još nije znalo da će doći do odgode rušenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!