13:44 / 09.04.2019.

Autor: D.M./HRT

Odgođena konstituirajuća sjednica Ličko-senjske Skupštine

Foto: Vladimir Šetka/HRT

Foto: Vladimir Šetka/HRT

Foto: - / HRT

Kustić i Milinović međusobno su se optuživali za opstrukcije i vođenje politike koja nije u interesu žitelja Ličko-senjske županije. Starčević iz HSP-a jasno se i glasno odrekao Milinovića.
Gotovo mjesec dana nakon prijevremenih izbora još je neizvjesno tko će sastaviti vlast u Ličko-senjskoj županiji. Ni relativni pobjednik izbora, koalicija predvođena HDZ-om, ni nezavisna lista Darka Milinovića za sad nisu uspjeli osigurati potrebnih 17 ruku. Iako je u 17 sati bilo najavljeno tajno glasovanje ono je odlukom predsjedavajućeg Skupštine Marijana Kustića odgođeno za četvrtak u 18 sati. 

- Prva analiza izbora u Lici: HDZ pobijedio, ali i dobio poruku

Na poslijepodnevni nastavak nisu došli vijećnici s nezavisne liste Bure promjena pa su vijećnicu napustili i vijećnici s nezavisne liste župana Darka Milinovića. Iako je u vijećnici postojao kvorum Kustić je odlučio glasovanje odgoditi za četvrtak. Nakon izlaska iz vijećnice Kustić i Milinović međusobno su se optuživali za opstrukcije i vođenje politike koja nije u interesu žitelja Ličko-senjske županije. A HSP se jasno i glasno izjasnio protiv Milinovića.- Ovim smo pokazali da gospodinu Milinoviću nije u interesu formiranje Skupštine i razgovor o proračunu - nego samo to da ostane župan, izjavio je Marijan Kustić. Darko Milinović izrazio je uvjerenje da HSP odnosno, Karlo Starčević - nije dopustio 'lakrdiju' i nije pristao na tajno glasovanje. Karlo Starčević pak kaže - "Porezni obveznici plaćaju 'javašluk' Darka Milinovića koji više od 20 godina terorizira Ličko-senjsku županiju i tome se treba stati na kraj".

Milinović: Moj proračun su poduprli Ante Dabo i HSP

- Informacije nisu baš optimistične. HDZ je najavljivao da ima većinu, ali čini se da nema, izjavio je nezavisni Ante Dabo. HDZ-ov Marijan Kustić novinarima je samo kazao kako će "sve biti kako treba". Hoće li se danas riješiti većine - trebate pitati HDZ i HSP. Oni su jedini danas razgoarali o većini, kazao je Darko Milinović. Dodao je kako je on danas razgovarao samo s Dabom i Starčevićem (HSP) o proračunu. Oni su, kazao je - podzprli proračun uz neke male korekcije.Dogovor HDZ,a SDSS-a i HSP-a oko tajnog glasovanja

Da je možda postignut je dogovor između HDZ-ove koalicije, HSP-a i SDSS-a oko izbora predsjednika skupštine Ličko-senjske županije moglo se naslutiti iz glasovanja o načinu izbora predsjednika. Prijedlog Marijana Kustića (HDZ) da se glasuje tajno poduprli su SDSS i jedan HSP-ov vijećnik. Tomu su se usprotivili nezavisne liste Darka Milinovića i Bura promjena Ante Dabe.

Milinović je pozvao HDZ, SDSS i HSP da javno obznane svoju koaliciju dodajući da tajno glasovanje budi sumnje. Kustić mu je odgovorio da je tajno glasovanje vrhunac demokracije te u interesu stanovništva Ličko-senjske županije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!