Odgođena rasprava o kandidatima za NO HRT-a

14.09.2022.

15:42

Autor: M.Š./Hina/HRT

Zgrada HRT-a

Zgrada HRT-a

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Članovi saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije u srijedu su većinom glasova podržali prijedloge izmjena Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji (HRT), Zakona o medijima i Zakona o elektroničkim medijima a odgodili su raspravu o kandidatima za Nadzorni odbor HRT-a.

Saborski Odbor je odgodio raspravu o utvrđivanju liste kandidata za izbor člana Nadzornog odbora HRT-a za preostali dio mandata zbog nedefiniranog zakona kao i nedovoljno jasno definiranog teksta natječaja. Odbor će se stoga konzultirati s pravnim službama i zakazati novu sjednicu na kojoj će se vidjeti i hoće li se ići na poništenje natječaja ili nešto drugo.

Državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija Krešimir Partl rekao je u raspravi o zakonskim prijedlozima da se ti zakoni donose radi usklađivanja sa zakonom o uvođenju eura kao službene valute u RH. Ministarstvo kulture i medija u saborsku proceduru uputilo je prijedloge zakona kojima se prekršajne odredbe mijenjaju na način da se kunski iznosi novčanih kazni izražavaju u eurima.

Također, osim promjene kunskih iznosa novčanih kazni u euro, nacrtom prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama zakona o elektroničkim medijima propisuje se jednakopravnost za sve pružatelje medijskih usluga bez obzira imaju li poslovni nastan u Hrvatskoj ili nekoj drugoj državi EU.

Uz to, propisuje se i da su pružatelji medijskih usluga na zahtjev dužni uložiti dva posto ukupnog godišnjeg bruto prihoda u proizvodnju hrvatskih audiovizualnih djela neovisnih proizvođača ili otkupiti proizvedena hrvatska audio-vizualna djela neovisnih proizvođača.

Partl je kazao i da je od te obaveze propisano i izuzeće, sukladno Direktivi za pružatelje medijskih usluga koje imaju poslovni nastan u drugim državama EU a usmjereni su publici u RH. To izuzeće nije propisano za pružatelje medijskih usluga sa sjedištem u našoj zemlji.

Članovi Odbora podržali su i prijedlog Zakona o prestanku važenja Zakona o elektroničkoj ispravi koji se ukida jer je "zastario".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!