Odgođeno aktualno prijepodne u Saboru

14.09.2022.

19:40

Autor: Nikolina Ćosić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Odgođeno ektualno prijepodne

Odgođeno ektualno prijepodne

Foto: HTV / HRT

Jesensko zasjedanje Hrvatskog sabora sutra neće, kako je uobičajeno, početi aktualnim satom zbog toga što je premijer Plenković pozitivan na koronavirus. Prvi "aktualac" nakon ljetne stanke odgođen je za dva tjedna. Istodobno, vladajuća većina od danas je "podebljana" za jednog zastupnika. Hrvoje Zekanović pristupio je Hrvatskoj demokršćanskoj stranci i time postao dio većine u Saboru.

Četrdeset kuglica krije 40 pitanja i određuju kojim će ih redoslijedom oporba postaviti premijeru na aktualnom prijepodnevu.

No ubrzo se saznalo - "aktualca" sutra neće biti - premijer je pozitivan na koronavirus. Iako bi pitanja zastupnici mogli postaviti potpredsjednicima ili ministrima, odlučeno je da se ona ipak postave premijeru, ali 28. rujna.

- Kako ne bi ispalo da na bilo koji način bježimo od toga da oporbeni klubovi i zastupnici pitaju predsjednika Vlade koji sutra opravdano ne može biti nazočan, naglašava Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a. 

A oporba se složila.

- To je nama prihvatljivo jer pitanja želimo uputiti premijeru Plenkoviću i od njega dobiti odgovore, rekla je Anka Mrak-Taritaš iz Kluba zastupnika Centra i Građansko-liberalnog saveza.

Svi oporbeni klubovi jutros su se ponovno sastali vezano uz aferu u INA-i. Traže izvješća o trgovanju plinom, najavljuju raspravu na sjednici Antikorupcijskog vijeća i inzistiraju da se raspravlja na plenarnoj sjednici. 

A u oporbenim redovima više neće biti Hrvoje Zekanović, koji ulazi u vladajuću većinu nakon što je pristupio Hrvatskoj demokršćanskoj stranci.

U HDZ-ov klub neće ući, ali među vladajuće je htio, zbog, kako kaže, odgovorne politike u kriznim situacijama. 

- Koji u okviru europske zajednice pružaju sigurnost Hrvatskoj. To definitivno nije ova oporba, a to definitivno je ova trenutna garnitura, odnosno trenutna Vlada, rekao je Hrvoje Zekanović, nezavisni saborski zastupnik (HDS).

- Mi nismo očekivali da nam se gospodin Zekanović pridruži. Jasno smo rekli da nećemo nikoga pozivati da nam se priključi i sada smo otvoreni za podršku programa i rada Vlade i drugih zastupnika. Svi su dobrodošli, istaknuo je Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.Oporba smatra da je takav razvoj situacije očekivan.

- Danas se Zeko konačno otkrio u pravom svjetlu. Bio je puno korisniji vladajućima u onoj ulozi, a očito da je sada dogorjelo do prstiju i da ga se treba u potpunosti otkriti i aktivirati, naglašava Nikola Grmoja, Klub zastupnika Mosta.

- To je bilo samo pitanje trenutka kada će on biti na ovoj strani. To se događalo već u Saboru, ta većina i dalje je vrlo tijesna, vrlo tanka, ali očigledno se pokazala da je dovoljna, istaknuo je Davorko Vidović, Klub zastupnika Socijaldemokrati.

I dok Zekanović ulazi, iz vladajuće većine još prije dva mjeseca izašla je Natalija Martinčević iz redova Reformista. Umjesto s HSLS-om, činit će klub s oporbenim Fokusom.

- Ocijenili smo da je trenutak da ono što radi Vlada više nije dobro i da nisu realizirani ciljevi koje smo postavili pred njih, a posebno oni koji se tiču sjevera Hrvatske. Zbog toga smo odlučili djelovati iz pozicije oporbe, rekla je Natalija Martinčević, Klub zastupnika Fokusa, reformista i nezavisnih zastupnika.

Komentirao se u Saboru i raskol u SDP-u te isključenje Viktora Gotovca iz stranke.

- Kolega Branko Kolarić kao onaj potpredsjednik koji je dobio najviše glasova na izborima je vršitelj dužnosti do izbora novog, rekao je Peđa Grbin, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a.

- Ovo što se sada događa u SDP-u je nastavak politike aktualnog vodstva stranke koja je već raspuštala gradsku organizaciju, izjavio je Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

Iz Možemo tvrde - nakon tog poteza suradnja sa SDP-om i dalje je moguća na lokalnoj, ali i nacionalnoj razini.

- Mi s klubom SDP-a u Saboru jako dobro surađujemo, a surađivali smo i do sada. Imamo jako puno zajedničkih tema, međusobno se konzultiramo i imamo dosta zajedničkih inicijativa, tako će biti i ubuduće, naglasila je Sandra Benčić, Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka.

Tko će s kim surađivati i što saborski hodnici kriju u idućih godinu dana, tek preostaje vidjeti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!