Odgođeno suđenje u aferi "SMS", Karamarko izostanak opravdao visokim tlakom

22.09.2020.

11:45

Autor: T.D./Hina

default error photo
Nastavak suđenja u tzv. aferi SMS u utorak je odgođen, jer se na osječkom Županijskom sudu nije pojavio nitko od pozvanih svjedoka.
Nastavak suđenja u tzv. aferi SMS u utorak je odgođen, jer se na osječkom Županijskom sudu nije pojavio nitko od pozvanih svjedoka, a bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izostanak je opravdao visokim tlakom.

Sutkinja Vlasta Šimenić Kovač izvijestila je na početku ročišta kako je Karamarko telefonom opravdao izostanak, navodeći kao razlog hipertenziju te je poslao liječničku potvrdu da je, zbog visokog tlaka od 190/105, spriječen pristupiti današnjoj raspravi.

Kako svjedoci Darinko Mikulić, bivši načelnik osječko-baranjske policije, i Anka Mikulić, unatoč urednoj dostavi poziva, svoj nedolazak nisu opravdali sud je odlučio da će ih se privesti na raspravu zakazanu za srijedu.

S obzirom na to da obrana nije bila suglasna s čitanjem iskaza svjedoka iz istrage rasprava je odgođena, a suđenje se nastavlja u srijedu.

Odvjetnik prvookrivljenog Franje Varge Mario Poljak izjavio je novinarima da obrana traži nesporedno saslušanje svjedoka na sudu, jer u ranijem tijeku postupka nije imala priliku nazočiti njihovu ispitivanju i postavljati im pitanja.

Na upit novinara ima li potvrdu hoće li se na sutrašnjem ročištu kao svjedok pojaviti bivši vlasnik koncerna "Agrokor" Ivica Todorić Poljak je kazao da je teško reći tko će doći, a tko neće, jer se, kao i na današnjem ročištu, može dogoditi da svjedoci ne dođu. Ako netko od pozvanih svjedoka ne dođe, onda će ih se pozvati za iduće ročište sazvano za 5. i 6. listopada ili će se odrediti privođenje, rekao je Poljak.

Poslovi za Mamića i Todorića

Bivši policijski informatičar Franjo Varga i bivši vozač nekadašnjeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, Blaž Curić optužnicom USKOK-a terete se za sprječavanja dokazivanja i pomaganje u tome kaznenom djelu, a na početku suđenja 13. srpnja ove godine izjavili su da se ne smatraju krivima ni po jednoj točki optužnice.

Tužiteljstvo tvrdi da je Varga od sredine 2017. do 20. rujna 2018. na području Belišća i Zagreba izrađivao lažnu korespondenciju navodno vođenu putem elektroničkih uređaja te prijepis i analizu navodne komunikacije između visokih dužnosnika i drugih osoba u Hrvatskoj.

To je navodno radio u namjeri onemogućavanja i znatnog otežavanja dokazivanja na suđenju koje se pred osječkim Županijskim sudom vodilo protiv bivšeg čelnika "Dinama" Zdravka Mamića i još trojice okrivljenika, kao i postupku predaje u povodu Europskog uhidbenog naloga protiv Ivice Todorića pred sudom u Velikoj Britaniji.

Curić je uhićen 26. rujna 2018. u Zagrebu, a tijekom istrage ga se teretilo je da je Vargu 20. rujna te godine telefonom upozorio da se protiv njega vodi kriminalističko istraživanje, rekavši mu da izbriše sve poruke, brojeve i druge sadržaje.

Nakon otkrivanja ove afere mediji su tvrdili da su se Varginim uslugama koristili i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko te Curićev kum, bivši zamjenik predsjednika HDZ-a i bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, koji su takve optužbe odbacili.

Lažne poruke državnih i pravosudnih dužnosnika

Iz lažne korespondencije, smatra tužiteljstvo, proizlazi da pojedini državni dužnosnici dogovaraju neosnovano pokretanje kaznenog progona Mamića i Todorića ili da pojedini pravosudni dužnosnici vrše pritiske na suce da se te osobe bez ikakve osnove i dokaza osude, a sve kako bi se to koristilo kao dokaz teškog kršenja njihova prava na pravično suđenje zajamčeno Ustavom i Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Varga se tereti da je u postupku predaje Ivice Todorića, u cilju dokazivanja navodnog političkog progona i sprječavanja dokazivanja, izradio lažnu SMS prepisku između predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, tadašnje potpredsjednice Vlade Martine Dalić te nekoliko odgovornih osoba iz koncerna "Agrokor". Iz prepiske proizlazi kako dogovaraju politički motivirani kazneni postupak protiv Todorića i njegovo uhićene, za što mu je Curić dostavio brojeve telefona Plenkovića i Dalić, a što je Varga, na neutvrđeni način, dostavio Ivici Todoriću.

U postupku protiv Mamića Varga je navodno izradio lažnu SMS prepisku iz koje je proizlazilo da bivši glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan utjecao na člana sudskoga vijeća u tom postupku te ravnateljicu USKOK-a Tamaru Laptoš, ali i suca da bez ikakvih dokaza donese osuđujuću presudu.

Lažnu prepisku Varga je potom dostavio Zdravku Mamiću koji ju je objavio na konferenciji za medije 4. lipnja 2018. godine, a tužiteljstvo tvrdi kako je Mamićev branitelj  tražio da se, na temelju lažne korespondencije, odgodi objava prvostupanjske presude što je sudsko vijeće odbilo te je 6. lipnja sve u tom predmetu proglašeni krivima.

Osim toga Varga je, tvrdi tužiteljstvo, prije izrade obrazloženja presude protiv koje se može podnijeti žalba Vrhovnome sudu, izradio novu lažnu korespondenciju o navodnom utjecaju Dinka Cvitana na suce Vrhovnog suda koji bi odlučivali o žalbi, kako bi je predao Mamiću s namjerom da je iskoristi u žalbenom postupku, ali ga je u tome spriječila Curićeva dojava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!