Beroš o COVID potvrdama: Mjere početkom listopada

28.09.2021.

12:26

Autor: HRT

COVID potvrda

COVID potvrda

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Odluka o obveznim COVID potvrdama za zaposlene u zdravstvu i sustavu socijalne skrbi ipak neće stupiti na snagu 1. listopada. Razlog je to što još nisu detaljno razrađene upute za ustanove na koje bi se obveza odnosila. Ministar zdravstva Vili Beroš danas se oglasio oko uvođenja COVID potvrda početkom listopada. 

- S obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju u zemlji, svakodnevne brojeve zaraženih i hospitaliziranih osoba, procjene daljnjih kretanja zaraze u jesensko-zimskim uvjetima, te na nedostatnu razinu cijepljenosti građana Hrvatske koja sada neznatno prelazi 53 posto, nameće se potreba uvođenja dodatnih zaštitnih mjera u svim zdravstvenim ustanovama, kao i ustanovama socijalne skrbi kojima se želi podići razina sigurnosti za sve pacijente, posebno osobe na bolničkom liječenju, te sve korisnike ustanova socijalne skrbi, kao i sve zaposlenike u tim sustavima, istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš.

Naglasio je kako su tijekom posljednjih dana u ministarstvu zdravstva obavljeni brojni radni sastanci i uspostavljeni kontakti s ravnateljima zdravstvenih ustanova, posebno kliničkih bolničkih centara i kliničkih bolnica kao najznačajnijih sastavnica zdravstvenog sustava, s ciljem priprema za učinkovito provođenje navedenih mjera koje će, kako je najavljeno, biti provedene početkom listopada.

- Odluku o uvođenju posebnih sigurnosnih mjera u zdravstvenom sustavu, kao i sustavu socijalne skrbi, donosi Stožer civilne zaštite. Po donošenju Odluke sve zdravstvene ustanove u zemlji dobit će detaljne upute o načinima i uvjetima njihove primjene, organizaciji izvještavanja i razmjeni informacija unutar sustava kako bi se ujednačila praksa, a svi zaposlenici i sve ustanove provodile svoje svakodnevne aktivnosti pod jednakim uvjetima, kazao je ministar Vili Beroš.

Dodao je kako će o tome na vrijeme, osim zdravstvenih i ustanova socijalne skrbi, biti obaviješteni i svi građani, posebno pacijenti, korisnici domova za starije, te posjetitelji bolesnika i korisnika tih ustanova.

- Ove sigurnosne mjere imaju privremeni karakter i trajat će sve dok postoji opravdana i razložna opasnost od prodora virusa u zdravstveni, odnosno sustav socijalne skrbi, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.


Ranije je danas zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin za HRT kazala:

- Od početka smo razmišljali bi li to bio kraj tjedna, jer 1. listopada pada u petak, ili je bolje da to bude na početku tjedna. Jedan dio je i u tome. Drugo, radi se o dokumentima koje je izrazito teško ispregovarati. Potreban je širok konsenzus i provjera svake riječi i stavke. trebalo je nešto vremena da se dokumenti dovedu u završnu fazu. 

- Jedna od stvari koja je bila dosta izazovna je kako opisati sve one slučajeve kada osoba po našim dokumentima ima i prema stavu epidemiološke struke pravo na izuzeće od karantene i imala pravo ući u bolnicu, a ne može ostvariti digitalnu covid potvrdu. To su nama već poznate situacije, recimo osobe koje su preboljele bolest na temelju brzog antigenskog testa ne mogu dobiti covid potvrdu, a mi ih smatramo da su preboljeli i da imaju jednako pravo kao oni koji imaju PCR test ako je to unutar 9 mjeseci od pozitivnog testa ući u zdravstvenu ustanovu. Prema tome takve će osobe na temelju potvrde liječnika obiteljske medicine koju liječnik izdaje na temelju takvog pozitivnog antigenskog testa moći ostvariti ulazak u bolnicu iako ne mogu ostvariti digitalnu covid potvrdu. Imamo još nekoliko takvih momenata i poznamo ih iz prakse. Bolnice i zdravstvene ustanove su mjesta gdje se mora ići, radi se o esencijalnim stvarima. Sve ono što može olakšati našim građanima da uđu, da ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu mora se uzeti u obzir, rekla je Pavić Šimetin.

Na pitanje što je sa zaposlenicima koji se nisu cijepili, nemaju covid potvrde i ne žele se testirati nekoliko dana, rekla je da oni neće moći ući u zdravstvenu u ustanovu. To je mjera koja se odnosi na dobrobit pacijenata. Možda je to nešto što se čini kao gruba odluka, no cilj je zaštita zdravlja pacijenata, odnosno onih koji su u zdravstvenu ustanovu po pomoć s ciljem da ozdrave i da se ne dogodi suprotno, odnosno da se pacijenti ne zaraze u zdravstvenim ustanovama, objasnila je.

Nada se da će kod kolega zdravstveni djelatnicima prevladati stav prema znanosti, uvažavanju struke i svega što se govori od kada je krenula pandemija odnosno da nas cijepljenje može spasiti i očuvati zdravlje i živote te da će se ipak cijepiti.

Nacionalni stožer civilne zaštite priopćio je da je  posljednja 24 sata zabilježeno 1.061 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te da je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 7.100. Među njima je 738 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 102 pacijenta. Preminulo je 8 osoba. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!