Odgojni dom u Bedekovčini dobiva nove objekte

26.01.2022.

07:00

Autor: Marijan Sviben/Regionalni dnevnik/HRT

Odgojni dom Bedekovčina

Odgojni dom Bedekovčina

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Bedekovčini su potpisani ugovori o izgradnji triju novih objekata tamošnjeg Odgojnog doma. U njima će se, uz ostalo, pružati usluga izvaninstitucionalnog stanovanja za djevojke s problemima u ponašanju i djecu bez adekvatne roditeljske skrbi. Projekt je vrijedan 21 milijun kuna. Više od polovine novca stiže iz europskog fonda "Konkurentnost i kohezija", a ostatak sufinancira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava i socijalne politike.

U odgojnom domu Bedekovčina do 2019. godine bile su smještene djevojke srednjoškolskog uzrasta s problemima u ponašanju. Nakon toga, u skladu s europskim trendovima, dom takvim djevojkama pruža uslugu izvaninstitucionalnog stanovanja uz sveobuhvatnu potporu. Ista je usluga pokrenuta i za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

- Djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi su osnovnoškolske dobi, a djevojke s problemima u ponašanju su srednjoškolke, znači od 14 godina pa na dalje, najdulje do 21., rekla je Tamara Kotarski, ravnateljica Odgojnog doma Bedekovčina.

Dom trenutačno ima 11 takvih korisnika u dva unajmljena objekta. Novi objekti, za čiju su izgradnju s izvođačima radova danas potpisani ugovori, trebaju biti završeni do kraja godine. Kapaciteti ustanove time će se znatno povećati.

- Za sad planiramo osam korisnika po svakoj stambenoj jedinici, ali ako će zakonom biti omogućeno i više, moći ćemo smještati i više, dodala je Kotarski.

Odgojni dom Bedekovčina među rijetkim je ustanovama ove vrste koja je potpuno deinstitucionalizirala svoje djelovanje.

- Odgojni dom Bedekovčina i odgojni dom u Zadru su jedine ustanove koje više nemaju na smještaju djecu, nego sva djeca koriste široku lepezu socijalnih usluga, rekla je Marija Pletikosa, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Dom Bedekovčina provodi i programe poludnevnog boravka za djecu u svom prostoru, u prostorima osnovnih škola i savjetovanje primarnih i udomiteljskih obitelji. Zbog promijenjenog opsega usluga uskoro će promijeniti ime u Centar za pružanje usluga u zajednici Zagorje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!