17:08 / 22.03.2022.

Autor: HRT

Odgovor gradonačelnice Siska Biskupskom ordinarijatu oko humanitarne akcije u školama

Kristina Ikić Baniček, gradonačelnica Siska

Kristina Ikić Baniček, gradonačelnica Siska

Foto: Nikola Cutuk / PIXSELL

Grad Sisak odgovorio je na priopćenje sisačke biskupije o tome da je 14. ožujka Grad zabranio prikupljanje humanitarne pomoći u devet gradskih osnovnih škola. Navodi da "nije riječ o humanitarnoj akciji, već su učitelji i nastavnici po nečijem nalogu instruirali učenike na prisilno doniranje hrane Caritasu".

"Ne radi se o nikakvoj humanitarnoj akciji već su učitelji i nastavnici po nečijem nalogu instruirali učenike na prisilno doniranje hrane Caritasu, vežući prisilnu donaciju uz uspjeh u školi. Samo to je dovoljan razlog da se zaštite djeca, a uz to je neprihvatljivo da vjerska organizacija koristi javne škole kao svoj servis za prikupljanje i distribuciju robe. Škole i crkve moraju biti odvojene. Još jedan primjer zašto bilo kojoj vjerskoj organizaciji mjesto nije u školi. Grad Sisak financijski pomaže Caritas te im besplatno osiguravamo odgovarajući gradski objekt za njihovu djelatnost i to je jedino mjesto primjereno za prikupljanje donacija", navodi se u priopćenju gradonačelnice Siska Kristine Ikić Baniček.

Sisačka biskupija ranije je objavila da "Caritas Sisačke biskupije od 7. ožujka provodi korizmenu akciju 'Srcem se najviše daje' i da se ona tradicionalno provodi od 2014. godine". Kažu da se akcija provodi u 55 osnovnih i srednjih škola na području cijele biskupije. Navode da je cilj prikupljanje prehrambenih namirnica za potrebe pučke kuhinje Caritasa Sisačke biskupije i najsiromašnije članove društva. 

"14. ožujka iz Grada Siska na adresu 9 gradskih osnovnih škola stigao je dopis u kojem se prikupljanje humanitarne pomoći dopušta samo Gradskom društvu Crvenog križa, a svim drugim 'privatnim humanitarnim organizacijama' to se zabranjuje. Suprotno tvrdnjama iz Grada, Caritas nije privatna humanitarna organizacija, jer ga je osnovala Katolička Crkva te je i sam pravna osoba i mi se nismo prepoznali u tome", navodi među ostalim Biskupski ordinarijat. 

U svom priopćenju sisačka biskupija ističe i da je vjeronauk dio školskog sustava koji se ne sastoji samo u teorijskom znanju već je i odgojni predmet koji potiče na konkretna djela. Tvrde da se postupkom gradskih vlasti krše vjerska prava zajamčena Ustavom RH i međunarodnim ugovorima RH i Svete Stolice. Dodaju da će biti "prisiljeni učiniti sve korake uključujući i pravne, protiv Grada Siska i gradonačelnice".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!