11:34 / 05.10.2019.

Autor: Dnevnik u podne/IMS/Hina/HRT

Odgovor sindikata medicinskih sestara na prozivke

-

-

Foto: - / -

Neodgovornim i neizbiljnim smatraju, kažu, ocjene da se "ništa nije uspjelo".
Predsjednica Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak osvrnula se na prozivanja iz Inicijative medicinskih sestara koje su u četvrtak održale prosvjed na Trgu svetog Marka. Ta inicijativa smatra da je povećanje koje je dogovorio strukovni sindikat medicinskih sestara od 7 posto premalo i traže 25 posto. Prašnjak kaže da je taj zahtjev nerealan. Pritom je kritizirala inicijativu, upitavši tko je organizirao prosvjed.

Prašnjak je izjavila kako ne želi da se javnost dovodi u zabludu vezano za granski te pregovore o temeljnom kolektivnom ugovoru. Komentirala je, kako kaže, informacije koje kruže javnošću vezano za njihov sindikat, odnosno takozvanu prevaru oko izračuna dogovorenih postotaka i povećanja plaća.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić ustvrdio je u četvrtak, podsjetimo, da su u mandatu ove Vlade djelatnicima u zdravstvu plaće povećane za 18 posto.

- U ovom trenutku Vlada je uistinu napravila maksimum. U tri godine plaće su im povećane za 18 posto. Kamo sreće da su se i ranije povećavale, ali ova Vlada će, čim se ukaže prilika, i dalje razmatrati mogućnosti, rekao je Kujundžić.

- Kujundžić: Vlada je povećala plaće u zdravstvu koliko se moglo

- Otvoreno: Kako riješiti nagomilane probleme i dugove u zdravstvu?

Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara izrazio je u subotu na konferenciji nezadovoljstvo podjelom sestrinskog korpusa te opovrgnuo navode medicinskih sestara da će im plaće narasti samo za 50 kuna. Poručili su da su ove godine plaće povećane 12 posto, dok pregovori za osnovicu počinju sljedeći tjedan.

- Borba koja se trebala pretočiti u borbu za zajedništvo sestrinstva i radništva pretvorila se u borbu protiv sindikata, koji je sve ugovorio medicinskim sestrama i 73 tisuće zaposlenika u sustavu zdravstva, istaknula je na konferenciji za medije predsjednica Glavnog vijeća Sindikata Anica Prašnjak.

Izrazila je žaljenje što su se njihova humana i časna profesija i poziv pretvorili u "političku platformu kojoj je u interesu samo novac" te istaknula da će se njihov sindikat nastaviti boriti kroz argumente i ono što je dopušteno kroz zakone i Ustav, kao što se bore već 28 godina.

Više stotina medicinskih sestara i tehničara prosvjedovalo je u četvrtak na Markovom trgu i tražilo povećanje osnovice plaće za 25 posto te izrazilo nezadovoljstvo nedavno potpisanim dodatkom Kolektivnom ugovoru prema kojem će im plaće, tvrde, narasti samo za 50 kuna. Organizator prosvjeda - Inicijativa za boljitak hrvatskog sestrinstva također je prozvala sindikat jer nije podržao prosvjed.

Sindikat je odgovorio protupitanjem - tko je organizirao prosvjed?

- Tko je organizirao? Organizirale su kolegice koje se zovu "Heroine iz čajne kuhinje", a tko stoji iza njih, to morate njih pitati, ali vidjeli ste tko se sve odazvao podržati prosvjed. Pa sam upitala - tko je preko noći iz naših malih plaća skupio po 20, 30 kuna i organizirao tako veliki prosvjed? - rekla je, među ostalim, Prašnjak.- Zašto nismo došli na prosvjed? Pa mi smo organizirali prosvjede, zašto netko nije došao na naš prosvjed? Mi smo organizirali legitimne prosvjede za borbu i povišice plaća. Jesmo li mogli tražiti u Granskom kolektivnom ugovoru 25 posto osnovice, kada se ne pregovara za osnovicu? Treba biti mudar i razmišljati unaprijed, a ne se prepuštati emocijama, poručila je Prašnjak.

Istaknula je da u pregovorima koji su završeni potpisivanjem Dodatka II Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja nije niti bilo riječi o osnovici za plaće budući da ista nije predmet tog Kolektivnog ugovora. Pregovori za osnovicu plaće u javnim službama za 2020. godinu počinju sljedeći tjedan, najavila je.

Što se tiče povećanja plaća od 50 kuna za medicinsku sestru s gotovo 30 godina staža, Prašnjak tvrdi da je riječ o neistinama. Plaće su u sustavu zdravstva tako od 1. siječnja 2017. pa do danas uvećane ukupno 18 posto, a samo u 2019. za 12 posto - pet posto osnovice, tri posto za uvjete rada te četiri posto za odgovornost.

Povećanje plaća medicinskih sestara koje rade u bolnicama u smjenskom radu ove godine iznosi od 457,25 do 651,55 kuna neto, ovisno o godinama staža, stručnoj spremni te uvjetima rada na radnom mjestu.

Prašnjak: Je li povećanje od 12 posto malo?

Isto tako, visina plaće također ovisi o raznim beneficijama poput broja djece i invalidnosti te prirezima gradova, tako će u Zagrebu biti najmanje povećanje zbog prireza od 18 posto. U Osijeku to povećanje pak iznosi 464,89 kune za jednu godinu radnog staža srednje stručne spreme, 558,31 za 40 godina, dok je povećanje za završenu višu stručnu spremu 552,04 kune za jednu godinu staža, odnosno 662,45 kuna za 40 godina.

Kad je riječ o povećanju od četiri posto za odgovornost za život i zdravlje bolesnika, koji ostvaruju sve medicinske sestre bez obzira na godine staža, radi se o supstitutu koji medicinske sestre do prije nekoliko godina nisu imale, odnosno taj dodatak imali su samo liječnici. Prašnjak je istaknula da je traženo vraćanje uvećanja plaća po osnovi ostvarenih godina staža za četiri, osam i 10 posto nemoguće u ovoj situaciji jer Europska unija ne dopušta plaćanje po jednoj osnovi na dva načina. U ovom slučaju, za godine staža već postoji uvećanje od 0,5 posto po godini, a onih četiri, osam i 10 posto je bila takozvana vjernost službi koja se dobivala nakon 20 i više godina.

- Mi medicinske sestre organizirane u ovaj sindikat izborile smo, zajedno sa samostalnim sindikatom, sve ovo što smo izborile. Je li tijekom jedne godine ispregovarati 12 posto malo i mrvice?, upitala je Prašnjak te dodala kako je to povećanje "korak naprijed".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!